Yandex Toloka

Yandex Toloka - recenzija platforme za mikro-poslove

Yandex Toloka platforma za mikroposlove - razmišljanja, utisci i par savjeta nakon 10-ak dana korišćenja platforme ruskog tehnološkog giganta. Potrudio sam se da recenziju napišem što je moguće nepristrasnije, iako moram naglasiti da u tekstu na par mjesta postoje "referral" linkovi (za one koji cijene uloženi trud), ali je to jasno naglašeno prilikom svakog korišićenja.

Moj stav o platformama za mikro poslove sam objasnio i naglasio toliko puta da mi je više i muka ponavljati pa ko želi može pročitati ovdje, ali skoro sam na Redditu naletio na  post koji u kojem reditor iz Vijetnama tvrdi “Zaradio sam 240$ + 10$ na Yandex-ovoj Toloka platformi” za nekih cirka 15-ak dana. Naravno skeptik u meni se uključio istog trenutka ali je znatiželja ipak prevladala pa sam kliknuo na prateći link. Post je naravno izazvao lavinu komentara dok je pomenuti reditor svoje tvrdnje potkrijepio dokazom o isplati ali i objašnjenjem kao i uputstvima na koji način je to postigao. Elem, odlučio sam se registrovati s obzirom na to da nemam šta (osim vremena) izgubiti, a svakako ću, ako ništa drugo, dobiti članak za blog, ovaj koji upravo čitate.

Yandex TolokaYandex Toloka

Šta je zapravo Yandex? Za neupućene Yandex je ruska verzija Googlea koja kao i američki konkurent ima prste u gotovo svakoj sferi digitalnog života, a proizvodi i usluge koje ova kompanija nudi svojim korisnicima variraju od uobičajenih za ovu vrstu kompanija, pretraživač, e-mail sanduče, mape, browser pa sve do servisa za plaćanje, taksi prevoza, dok je Toloka jedna vrsta pandana Amazonovom Mechanical Turk servisu. Čini mi se da sam skoro pročitao informaciju da Yandex zauzima oko 65 procenata tržišta na ruskom govornom području

Registracija na servis je prošla bez ikakvih problema, lako i jednostavno kako i priliči velikoj kompaniji, s tim da je neophodno dodati broj mobilnog telefona kako biste se uspješno registrovali. Na Toloka platformi ne postoje ograničenja vezana za prebivalište, odnosno državu iz koje se registrujete, pa u principu možete staviti šta god hoćete. Ono što je bitno je da navedete jezike kojima se služite (ne više od pet), a moja preporuka je da između ostalih obavezno odaberete i ruski, s obzirom na to da je najviše na zadataka upravo na ovom jeziku, a da kasnije koristite automatsku opciju prevođenja u Chrome pretraživaču.

toloka_yandex_interface.webpYandex Toloka Interface

Poslije registracije dočekaće vas čist i jednostavan interfejs koji umnogome olakšava navigaciju po platformi i nudi opcije bookmark-ovanja ali i filtriranja zadataka po raznim kategorijama i opcijama što značajno olakšava traženje omiljenih. Tu je i nezaobilazna strana sa dostignućima i “nagradama” na kojoj platforma beleži vaše, nazovi, uspjehe odnosno vrijeme provedeno na platformi i shodno tome vam dodjeljuje “medalje”, mada imam neki čudan osjećaj da na ovoj platformi to za posljedicu može imati neke pozitivan efekt u vidu dostupnosti većeg broja bolje plaćenih zadataka, ipak ovo je samo nagađanje.

toloka_yandex_achievementsYandex Toloka dostignuća

Što se tiče poslova/zadataka njih ima u izobilju i variraju od onih najjednostavnijih (da li se na fotografiji nešto nalazi ili ne)  do onih, utisak je, veoma komplikovanih,  čijoj složenosti u velikoj mjeri doprinose i veoma dugačke instrukcije, najčešće na ruskom jeziku. Moram napomenuti da prije nego počnete “raditi” za novac za većinu zadataka je  potrebno proći neku vrstu treninga ili testa koji vas priprema za predstojeća “iskušenja”. Iz nekog mog, doduše veoma kratkog iskustva, mišljenja sam da su pomenuti treninzi/testovi u principu veoma fer i ne traju dugo(barem ovi koje sam ja probao). Nakon što prođete trening dobijate opciju da radite na plaćenim poslovima i tu dolazimo do prvog problema koji je rak rana najvećeg broja sličnih platformi, a nije zaobišao ni Toloku, a to je isplativost odnosno zarada po obavljenom poslu, koja pak može da varira od zadatka do zadatka, ali i od uspješnosti kako ćemo vidjeti kasnije.

Zadaci sa fotografijama

Najlakši i najmanje plaćeni zadaci na Yandex Toloka platformi su upravo ovi poslići koji ne zahtijevaju puno razmišljanja ali su zato veoma loše plaćeni. Uzmimo za primjer poslić u kojem se od vas traži samo da odgovorite da li je životinja u cijelosti na fotografiji odnosno da li je životinja “kropovana”. Izuzev koncentracije, za ovaj zadatak vam nije potrebna niti jedna vještina, ali je i zarada u skladu sa težinom, pa ćete za jednu seriju od oko 50ak fotografija biti plaćeni 0.01$, dok je za jednu takvu seriju potrebo izdvojiti oko 2-3 minuta, što znači da za sat vremena možete zaraditi maksimalno 0.30$. Naravno postoji veliki broj sličnih zadataka koji variraju u vremenu neophodnom za njihovo obavljanje, pa će nekome možda bolje leći prepoznavanje modela automobila ili nešto slično. U svakom slučaju poneta je ista,  a zarada veoma slična, odnosno nikakva, što ovu vrstu poslova čini potpuno neisplativom, barem je moj utisak takav.

online zarda cropped photos yandex tolokaZadaci sa fotografijama

Traženje informacija na sajtovima

Kao i u prethodnom slučaju varijacija u ovom tipu poslova ima mnogo da bih se bavio svakom pojedinačno, uglavnom suština je kliknuti na ponuđeni link i pronaći ili provjeriti određenu informaciju.  I u ovom slučaju vrijeme potrebno da se obavi zadatak kao i zarada može da varira od ponuđača/poslodavca do ponuđača ali je ovaj tip zadataka generalno nešto isplativiji. Recimo za vrlo jednostavnu provjeru adrese preduzeća koja, opet u zavisnosti od sajta do sajta, može trajati od 10-ak sekundi pa do nekih minut bićete plaćeni 0.02$ po uspješno obavljenom zadatku. Uspješno je boldovano iz razloga što je potrebno sačekati provjeru tačnosti prije nego vam zarada “legne” na nalog i budete u mogućnosti  njom raspolagati. Provjera u slučaju ovog konkretnog poslodavca traje maksimalno 24h, a rezultati provjere su pozitivni u 97% slučajeva ako je vjerovati Yandex-ovoj statistici, dok su u mom konkretnom slučaju rezultati provjere bili 100% pozitivni, odnosno uplaćeno mi je sve što sam odradio. Kao što rekoh, trajanje jednog zadatka varira pa je i zarada proporcionalna toj činjenici, ipak iz nekog mog, doduše kratkotrajnog, iskustva mogu reći da je za sat vremena realno očekivati zaradu od 1$-1.5$.

Ukoliko vas ponuđeni link odvede na neki relativno veliki sajt na kome nije lako pronaći traženu adresu, moj dobronamjerni savjet bi bio da taj sajt jednostavno preskočite, da ne biste gubili previše vremena, i na taj način optimizujete svoj rad, tim prije što preskakanje ne nosi negativne poene ili nešto slično. Ovaj zadatak nije konstantno dostupan pa ne možete na njega računati kao na neki “siguran” izvor prihoda kao što se generalno ne smijte oslanjati na ovaj tip zarade.

Varijacija na temu je zadatak u kome se od vas zahtijeva pronalaženje stranice za zakazivanje servisa automobila u okviru zadatog sajta ili pak pronalaženje stranice na na kojoj se prodaju rezervni djelovi automobila. Zarada je veoma slična prthodno pomenutom posliću.

Edit:

Mislim da je za ovaj tip zadatka neophodno da pri registraciji odaberete njemački jezik.

find_content_from_websiteProvjeri traženu informaciju

Relevantnost rezultata pretrage na Amazonu

Amazon_search_relevance_yandex_tolokaReleventnost Amazonove pretrage

Na Yandex Toloka platformi postoje  poslići koji nude i nešto veću zaradu ali samo  ukoliko uspijete da podignete nivo uspješnosti na dovoljno dobar nivo. Upravo jedan takav poslić je ocjenjivanje relevantnosti rezultata pretrage na Amazonu. Od vas se traži da odgovorite da li Amazonov algoritam pretrage “ispljunuo” tačno onaj proizvod koji je tražen ili je rezultat pak zamjena za traženi proizvod(ako je recimo tražen iPhone X crveni, a rezultat je iPhone X crni), da li je eventualno proizvod komplementaran sa traženim (recimo komplementaran rezultat za traženi iPhone X je maska za taj telefon) ili je rezultat pretrage potpuno nerelevantan. Zvuči prilično jednostavno, i u stvari jeste jednostavno, međutim problem je dostići potreban nivo uspješnosti s obzirom da vam sistem ne daje naznake gdje griješite. Kao što možete vidjeti ja sam u nekoliko navrata dostizao nivo uspješnosti od  preko 90 što mi je garantovalo zaradu od 0,15$ po obavljenom zadatku koji je moguće odraditi za nekih 2 do 3 minuta. Međutim to se dešavalo u veoma kratkim intervalima pa sam najveći dio vremena proveo zarađujući 0.03-0.05$ po  obavljenom poslu što je opet nije dovoljna kompenzacija za utrošeno vrijeme. Ukoliko bi neko uspio konstantno da drži nivo uspješnosti iznad 90 to bi mu potencijalno donijelo zaradu od nekih 3-4.5$ za sat vremena što je veoma pristojna zarada za ovu vrstu servisa. Koliko je to realno ne mogu da tvrdim premda se na netu mogu pronaći ljudi koji tvrde da su to uspijevali, nažalost ne postoje konkretni savjeti kako to izvesti, bar ne da sam ih ja našao.

amazon_search_relevance_zaradaRelevantnost Amazonove pretrage zarada

UHRS -ažurirano 23.03.2022.

Za vrijeme testiranja OneForma platforme naletio sam na informaciju da je i Toloka odnedavno omogućila pristup UHRS -u, što sam naravno požurio da provjerim. Ispostavilo se da je to samo djelimično istinito, odnosno omogućen samo ograničen pristup UHRS-u, tačnije samo pojedinim zadacima(HitApp-ovima). Ipak, i tako limitiran pristup je veliki korak naprijed za platformu, jer je tih nekoliko HitApp-ova koji su dostupni dosta bolje plaćeno nego najveći dio zadataka koje nude poslodavci na Toloki.

Da se razumijemo, to nisu neki ekskluzivni HitApovi koje je moguće naći samo na Toloki, već su to uobičajeni poslići koji su dostupni svim korisnicima UHRS-ovog “marketplacea”, ipak, u odnosu na ostale “provajdere” (OneForma, Clickworker, Appen) Toloka ima nekoliko značajnih prednosti.

Dok se kod svih ostalih provajdera mora ostvariti određena minimalna zarada da bi  se novac povukao na račun, u slučaju Toloke ta ograničenja gotovo da ne postoje(detaljnije u nastavku). Druga, još važnija prednost je to što  se kod svih ostali “provajdera” UHRS-a isplate se vrše jedno mjesečno dok su na Toloki sredstva koja zaradite dostupna nakon nekih sat-dva i možete sa njima raspolagati po svom nahođenju. Pristup UHRS-u je značajno olakšan time što ne morate otvarati novi, poseban, Microsoftov nalog kao što je slučaj kod ostalih provajdera već je dovoljno kliknuti link ka zadatku i sve je riješeno. Valja pomenuti i veći broj opcija za primanje novca nego što je to slučaj kod ostalih ali i o tome u nastavku.

Moja preporuka je da HitAppove koji su dostupni radite na Toloki, a da paralelno na OneFormi radite one koji nisu, tim prije što ni jedna ni druga platforma ne zahtijeva ekskluzivnost kao što to na primjer traži Clickworker. Još jedna prednost takvog pristupa je to, da ako ste privremeno banovani na nekom od zataka, isti možete raditi na drugoj platformi, naravno pod uslovom da je dostupan.

Koliko se poboljšala mogućnost zarade pogledajte na slici ispod.

toloka_uhrsZarada na Toloki od kad je omogućen UHRS

Toloka Aplikacija

Yandex je razvio i Android aplikaciju kao podršku za svoj Toloka servis, međutim ja nisam našao neku veliku korist od nje s obzirom da se uglavnom sve svodi na one posliće sa fotografijama ili eventualno jednokratno snimanje videa od u trajanju 5-10 sekundi. Neko sa prebivalištem u Rusiji bi eventualno imao više koristi od aplikacije s obzirom na to da su poslovi vezani za specifičnu lokaciju, tačnije zahtijevaju fizički odlazak na traženo mjesto., najčešće prodavnicu, i slikanje određenog proizvoda ili slično.

Referral program

Kao i na gotovo svakoj platformi ove vrste  tako i na Yandex-ovoj Toloka platfomi postoji referral program, čija su pravila ipak za nijansu drugačija sličnih programa. Naime, u zavisnosti od zemlje  iz koje se vaši prijatelji/referali učlanjuju primjenjuje se druga vrsta obračuna, pa tako procenat od 20% važi za referale iz pojedinih gradova Rusije, Bjelorusije i Uzbekistana dok za Vijetnam važi pravilo 5$ fiksno za svakog referala koji obavi zadatake u vrijednosti od najmanje 5$ i to jednokratno. Za sve ostale, uključujući tu i naš region primjenjuje se pravilo od 5-10% nagrade od vrijednosti zadataka koje vaši prijatelji obave, a u skladu sa sledećim parametrima:

  • 5% ako je iznos nagrade u referral programu za godinu manji od 10$.
  • 7% ako je iznos nagrade u referral programu za godinu manji od 100$.
  • 10% ako je iznos nagrade u referral programu za godinu veći od 100$.

Očigledno je da su ovakva pravila smišljana sa ciljem da vas podstaknu u motivisanju vaših referala da što više rade na platformi.
Nagrade se obračunavaju za poslove koje su vaši referali odradili dan unazad.

Ukoliko želite da pomognete rad ovog sajta možete se registrovati našim sa našim referral linkom.

Povlačenje novca

servisi_za_podizanje_novca_toloka_yandexPodržani servisi za podizanje novca

Na Yandex Toloka platformi postoje četiri načina za podizanje novca, odnosno novac je moguće povući na četiri različita servisa uključujući  tu PayPal, Skrill, Payoneer ali Papara servis koji je doduše dostupan samo u Turskoj, dok za svaki od servisa važe posebni uslovi.

PayPal:

Minimalna suma koja se može povući je 0.02$(jednom nedeljno) ili 1$(više od jednog puta nedeljno)

Naknada iznosi 2% od ukupne sume ali ne više od 7$

Skrill:

Minimalna suma koja se može povući je 1$(jednom nedeljno) ili 5$(više od jednog puta nedeljno)

Naknada iznosi 1% od ukupne sume

Payoneer:

Minimalna suma koja može prebaciti na nalog iznosi 20$

Za transfer na Payoner platformu nema naknade

*svaki od ova tri servisa ima svoje uslove za transfer novca na bankovni račun ili karticu pa i o tome treba povesti računa prilikom odabira istog.

Što se mene tiče povlačenje novca na Paypal servis  je proteklo bez ikakvih problema, prvu transakciju sam čekao neka 3-4 sata dok je svaka naredna obavljena u roku od 5 do 10 minuta, pa kada uzmemo u obzir takvu efikasnost i raznovrsnost podržanih servisa mogu reći da je Yandex ovaj dio odlično riješio, čak najbolje od svih platformi koje sam do sada testirao. U slučaju PayPala neophodno je posjedovati verifikovan nalog, a prilikom svakog povlačenja novca neophodno je unijeti šestocifreni kod koji ćete dobiti SMS-om na telefon kojim ste se registrovali na Toloka platformu.

Konačni utisci

Premda mi je utisak o platformama za mikro-poslove sada nešto pozitivniji nego ranije i dalje smatram da je vrijeme bolje utrošiti negdje drugo, naravno ukoliko ste u prilici.  Moje iskustvo govori da je na Toloka platformi moguće zarađivati (na određenim poslovima) 1$-1.5$ na sat, ali da ne budem shvaćen pogrešno, ako mislite da možete zaraditi dnevnicu od 10ak dolara dnevno grdno se varate. Sve i da su zadaci dostupni uvijek (mada moram priznati da ih ne fali često) i ukoliko biste 7-8 sati proveli radeći te poslove brzo biste izgubili vid, ako prije toga ne izgubite razum. 😊 Šalu na stranu, pošto je sve dozlaboga repetitivno vjerujem da bi nakon određenog vremena to zaista počelo da utiče na psihu i zdravlje generalno. Više od nekih sat-dva vremena dnevno svakako ne bih preporučio, pa bi moguća mjesečna zarada bila između 30-50$, a sa određenim brojem referala bi možda i mogla da se dostigne gorna granica od 60ak dolara. Ispod su transakcije “screenshotovi” transakcija ako postoji neki Neverni Toma.

Referral link za one koji žele da podrže.

Za one koji ne žele evo običan link.

paypal_toloka_dokaz_isplatePaypal dokaz isplate umanjen za 2%
toloka.yandex.transakcijeTransakcije Yandex Toloka
Facebook icon
izarada.com logo
© 2020 Sva prava zadržana
izarada.com