najgori_internet_poslovi.webp

Kako sigurno nećete zaraditi na internetu

Lista najgorih internet poslova od kojih se leba nećete najesti i koje treba izbjegavati po svaku cijenu.

Neprijatna situacija od prije par nedelja:

“Jao vidi ovoga, gdje na njega baš sad da naletim” - mislim u sebi i gledam kako da pretrčim ulicu dok me ne primjeti, al’ jebi ga ne stigoh.

“Hej, pa gdje si ti čovječe, nema te 100 godina ?” -  čujem iza sebe dok gledam kako da pretrčim.

Cmok, cmok. Nismo se odavno sreli, kako ide ...” - da ne davim znate na šta mislim.
… par minuta “čojkanja” kasnije ...

“I kažeš na neplaćenom, zajebano brate, kirija, računi, stislo sa svih strana, potpuno te razumijem - inače sjedi u opštinskom preduzeću i ladi muda ponedeljak – petak od 8h do 15h, završio mu tata partijski poltron i potrčko, mislim da je vozač u pogrebnom.

…  još nekoliko uzalud protraćenih minuta života kasnije …

“Što ne probaš...” kaže “...nešto na internetu, muž od drugarice moje sestre se razbija, radi nešto na kompjuteru, htjeli meni da pokažu da se zanimam na poslu al’ znaš kakav sam ti ja sa tehnikom, samo Instagram i Facebook i Tinder... HA-HA!!!  Javljam ti ja čim ga sretnem, ti si super za to “ … nikad naravno.

Razmišljam jesam li lud i toliko nesposoban da jedino ja ne mogu zaraditi  nešto na tom nesretnom internetu, a po cijeli božiji dan sjedim za kompom, i nešto kao radim. Svuda oko mene čujem neko nešto petlja, završava, ona radi honorarno kao “social marketing manager”(kači slike na Fejsbook/Instagram profil nekog butika, šta li), vidim jedan poznanik valja neke kineske patike na Instagramu, da l’ je “droppshipping” ni sam ne znam, a treći kupio domen, sklepao sajt i naređao “affiliate” linkove bez ikakvog konteksta i još stavio “Chief Executive Officer” na profilu, možda i njemu ide, ko bi ga znao. U svakom slučaju svi nešto muljaju ja nikako da mrdnem. Da stvar bude tragičnija ljetos mi ukinu Upwork nalog pod izgovorom da odvodim klijente sa platforme, a moje ponude ti isti klijenti nikada nisu udostojili ni odgovora. Nisam znao da l’ da se smijem ili da plačem, šizofrenija potpuna.  Al’ s obzirom na to da nikada nisam ni imao klijenta, nisam mnogo izgubio u smislu rangiranja.

Kako zaraditi na internetu pitanje je koje  ovo nesretno vrijeme sebi postavljaju roditelji, supruge, muževi, djeca, “studenti bez diplome, zene bez ljepote, neženje bez stana, putnici bez para” (kako to pjesnik kaže jedan sjajan pjesnik sa prebivalištem u Holandiji), a odgovor je uvijek tu negdje, blizu, na dohvat ruke čini vam se, al’ opet nekako sakriven u izmaglici i nedostižan. Ajde rekoh  da pitam “čedo” onog Rusa i Amera, ono sigurno zna najbolje. “Kaže ne znam al’ evo znam nekog ko zna”, zvuči poznato, a? Moja pretraga “kako zaraditi novac online” dala mi je interesantne i veoma obećavajuće rezultate “provjereno”, bez ulaganja“TOP 9, 10 ,20 načina da zaradite na internetu”, ma sjajno,  ima da pljušte šuške, kad unutra, … , mućak.

Mislim u sebi, kad već ne mogu pomoći nekome (za sada), hajde da bar napišem ono što bi po svaku cijenu u trebalo izbjegavati, računam, jednako je važno ukazati na potencijalno loše izbore u odabiru online poslova kao što je važno pomoći u odabiru onog pravog (valjda se i meni jednom posreći 😊 ).

Od raznoraznih preporuka odabraću one najgore internet poslove, koji su, prosto rečeno, gubljenje vremena i od kojih se vaša djeca sigurno neće ‘leba najesti,  niti se vi  piva napiti (interesantno je kako se uvijek obraćam muškom dijelu populacije, izvinjavam se damama na diskriminaciji), a usput ću  malo analizirati motivaciju autora za pisanje takvih članaka/preporuka.

Ako niste pročitali u nekom od prošlih ili budućih postova u zavisnosti kad ovo čitate, nije na odmet ponoviti da mi je pun kufer ovih što lažu neznaveni narod, pa mi oprostite ako po koji put opsujem, jer neke stvari treba nazvati pravim imenom, da skinem kamen sa srca, a to je, priznaćete, ipak ljepše, a i lakše  uz malo prostakluka.

Kliktanje na oglase

kliktanje_oglasaScreenshot sa sajta

Recite vi meni, kako čovjek da ne opsuje kad pročita ovo? Evo, ovaj prijatelj kaže da je više nego realno da zaraditi 200 eura mjesečno od kliktanja na oglase. Riješili ste znači pitanje kirije, a možda vam pretekne i za struju. Ako ni supružnik ne radi nek’ se i on onda uključi, zašto da ne, i eto 400 za eura za tili čas. Malo li je na ovu muku, sad i djeca imaju nešto da pojedu, a i neće im biti hladno. Ulogovah se ja na taj nesretni NeoBux da provjerimo tvrdnje gospodina sa ovog bloga pa krenuh da udaram po mišu, još mi dobro i krenulo u počeku, kad ono nestade reklama, a ja ostadoh sa 0.007 centi džepu, (ko Bond Džejms/1000 leb te jeb’o), dok doguram do čina 50-Cent treba da kliknem 500 oglasa dok pak za za dva Bendžamina dolara moram udarit miša 200 000 puta (izračunao), nema šta više nego realno. Ko god da vas savjetuje da to radite lijepo mu se zahvalite na savjetu i sočno opsujte u sebi, a ako to pročitate na blogu, u komentarima autora pošaljite u tri lijepe, jer tako u stvari pomažete narednom čitaocu toga smeća, pritom možda osjetite i neko olakšanje. Možda i ja to uradim pa okačim ovdje da se pohvalim 😀

Popunjavanje anketa

U produžetku istog članka na šestom mjestu nalazi se predlog “Odrađujte Online Ankete” , što je ipak nešto razumnija sugestija od prethodne ali podjednako irelevantna i nažalost neće imati nekog značajnijeg uticaja na vaš budžet, iz prostog razloga što apsolutno nijednog istraživača tržišta ne svijetu ne interesuje mišljenje ljudi (čitaj potrošača) sa Balkana, ako izuzmemo Sloveniju i eventualno Hrvatsku. Tako da slobodno možete da otpišete i ovu opciju, al’ kad sam već tu da napomenem dvije respektabilne platforme koja se bave anketiranjem. Platformi Prolific su interesantni uglavnom državljani odnosno žitelji Velike Britanije pa ako uspijete da ih prevarite nekim VPN-om (u šta čisto sumnjam) možete imati nekog uspjeha. Respondent je pak platforma koja anketiranje vrši uživo, odnosno telefonom ili video pozivom, ali su zato ankete puno bolje plaćene, naravno ako uspijete da upadnete u ciljnu grupu, ja iskreno još nisam imao uspjeha. Vaše sugestije ili  iskustvo, ako ga eventualno imate, sa nekom od ovih platformi bi bilo dobrodošlo i dragocjeno pa dok ne implementiram komentare pošaljite mi ga na email adresu rado ću ga objaviti.

Prije nego što krenemo dalje interesantno je razmotriti motivaciju iza ovako površno napisanog i prvenstveno obmanjujućeg članka, a autor je objašnjava na sledeći način.

kako_necete_zaraditi_na_internetuScreenshot sa sajta

Kaže istraživao je i shvatio je … pa “veli” da pomogne, kad već može. Meni se ipak čini da je prava motivacija iza ovog prividnog altruizma primjetna na crvenom baneru iznad, koji vas vodi na stranicu na kojoj autor promoviše platformu koja mu pak plaća proviziju za svakog pretplatnika kojeg on obrlati. Dakle cijeli članak, možda čak i blog je napisan u isključivo u svrhu SEO promocije u paketu sa “clickbait” naslovom, pa autoru ne daje ni mrvu kredibiliteta, bar u mojoj knjizi, stoga bih savjetovao da taj i takve blogove u širokom luku izbjegavate. Da se razumijemo “affiliate marketing” potpuno legitiman, legalan i moralan izvor prihoda kada ga radi osoba od autoriteta, integriteta na transparentan i iskren način. U ovom slučaju autor, skriven iza navodno dobrih namjera,  kao predator vrijeba “žrtvu” i čeka da se neko upeca(neki predator-ribar). Da stvar bude gora možda se neko upeca na “200 eura mjesečno” pa vrijeme koje je možda mogao provesti sa djecom izgubi klikćući po oglasima za 0.001c bez ikakve garancije da će nešto na kraju zaraditi.

Mikro poslovi

Tu sad prelazimo na drugog autora i drugi članak koji je napisao izvjesni Patrik K, na čijoj se listi pored poznatih nam anketa nalaze, mikro poslovi ali i ostale slične i uobičajene stvari. Za razliku od prethodnog njegov članak nije površan čak naprotiv, Patrik je stvari postavio na pravo mjesto i što se mene tiče dobiće  “backlink”, a zauzvrat ću citirati  njegovo mišljenje po pitanju mikroposlova: “Po meni, zarada od obavljanja mini poslova ne opravdava uloženo vrijeme”, što je apsolutno tačno i u potpunosti poklapa sa mojim razmišljanjem. Predlažem da  pogledajte njegov članak s obzirom na to da je momak sastavio, ako izuzmemo subreddite /beermoney i /beermoneyglobal, najsveobuhvatniju listu sajtova koji plaćaju za raznorazne stvari.  Ja bih još dodao svoje kratko iskustvo sa Appenovom platformom za mikroposlove, koju sam naravno probao i koja se ni po čemu ne razlikuje od drugih sličnih, pa tako ni po mizernoj plati za prilično zahtjevne i ne baš mikro poslove. Ipak, kada sam se platformi putem proksija pristupio sa američke adrese počeo sam da dobijam zanimljivije i puno bolje plaćene poslove. Ne bih mogao precizno da kažem koliko bi se moglo mjesečno zaraditi na taj način pošto su me banovali poslije nekoliko dana, ali imao sam utisak da bi se moglo nagurati i nekih 200-tinak eura mjesečno. Možda neko bude bolje sreće sa VPN-om, a ako neko misli da je to jedna vrsta varanja kako pročitah na jednom forumu, neka se zamisli da li je varanje da prosječan Amerikanac bude pet puta bolje plaćen, za isti ako ne i lakši posao,  na istoj platformi.  Ako nemate način da ih prevarite, takođe zaobiđite u širokom luku. Analizirao sam malo i Patrikov blog koji se takođe bavi promotivnim (zar ima neki drugi marketing, sam se sebi smijem) odnosno “affiliate” marketingom ali za razliku od prethodnika on u svoj SEO tekst, začinjen takođe “clackbait” naslovom, unio dosta kvaliteta, a bogami i truda, premda ni njegov “affiliate” partner  nije baš omiljen u “hosting” zajednici.

Internet zarada popunjavanjem “Captcha” formulara

captcha_internet_zaradaScreenshot sa sajta

Na kraj sam ostavio “stručnjaka” sa jednog relativno popularnog portala sa koji u svom članku sa naslovom “Vrijedi pokušati” tvrdi da se unošenjem  captcha teksta može zaraditi oko 400 dolara mjesečno. Isprva sam mislio da iza njegovog teksta ne postoji neka skrivena motivacija, nego da je čovjek jednostavno lijeni magarac, kad ono ipak mu je ponegdje omakao neki “ref” link. Ovo je ubjedljivo najgori od svih loših predloga, dakle bježite glavom bez obzira i ne okrećite se.

Facebook icon
izarada.com logo
© 2020 Sva prava zadržana
izarada.com