wealthy_affiliate_postena_rcenzija

Wealthy Affiliate - Poštena recenzija

Kratka analiza ponude kompanije Wealthy Affiliate i kratak kritički osvrt na promotere iste

Iskren da budem ne znam odakle bih počeo sa ovom kompanijom i to iz prostog razloga što su veliki, opšteprisutni i nije baš jasno šta su u stvari, šta nude, a između ostalog pružaju usluge hostinga, edukaciju kroz raznorazne kurseve, proviziju od prodaje odnosno promocije njihovog servisa i još štošta, ali su istovremeno i svojevrsna društvena mreža ili zajednica ako ćemo koristiti njihovu terminologiju. Ono što je pak sigurno je da nisu sitni prevaranti, niti su nalik onim “stručnjacima” iz SFI-ja, a da li u njihovom poslovanju postoje neki elementi MLM šeme je diskutabilno, ako ni zbog čega  drugog onda zbog prakse da se postojeći članovi ohrabruju (da ne kažem nešto drugo) u vrbovanju novih pretplatnika od čijih pretplata kasnije ostvaruju masnu proviziju. I to samo po sebi nije ništa novo, čudno ili strašno da se pri tom vrbovanju (često početnika) ne koriste u najmanju ruku problematičnim tvrdnjama da je upravo Wealthy Affiliate najbolji, najjeftiniji, najbrži ili najsveobuhvatniji (sa akcentom na NAJ) servis te vrste, što je prilično problematična tvrdnja.

Da stvari budu gore članovi koji te tvrdnje publikuju na svojim blogovima su i sami često početnici koji su zdravo za gotovo uzeli informacije koje su im servirane, i to tako ide u nedogled. Ono što ću ja pokušati da uradim je analiza ponude kompanije Wealthy Affiliate, cijena, prednosti ili mane iste ali i da predočim neke alternative koje bi početnici mogli da prouče prije nego li “pljunu” 50 evra za mačku u džaku. Daleko od toga da sam stručnjak ili neki autoritet za ovu oblast ali vjerujem da će ova analiza motivisati čitaoce da, ako ništa drugo, onda barem prošire vidike. Ono što ne mogu da uradim je da ponudim neki konkretan savet vezan za affiliate marketing pošto se time nikada nisam bavio niti imam namjeru da time bavim, ali ono što znam zasigurno je da je to danas veoma kompetitivna oblast i da svako ko misli da uloži neka sredstva u tu vrstu biznisa mora dobro da razmisli pogotovo ako ih nema jer ta sredstva neće brzo vratiti ako se ikada i vrate.

Wealthy Affiliate ponuda

Šta sajt Wealthy Affiliate nudi možete pogledati na baneru ispod, ako ništa drugo izgleda prilično transparentno. Besplatna opcija izgleda mršavo ali dobro, što je džabe i bogu je drago 😊 Srednji paket ima dosta štrikova, dijamanata i fensi riječi koje početnicima ne znače apsolutno ništa, ali dobro i opasno zvuče (Hacking Prevention, SiteSpeed Extreme Caching, Dual Server Hosting Redundancy, Amazon Web Services (AWS)), pa su zato i izdvojene. Premium Plus paket je bespotrebno i komentarisati s obzirom na to da je i ovaj bez plusa prilično skup pogotovo za nekog u stvari i ne zna vrijednost onoga što plaća. Ajd' priznaću im  SSL, 10 sajtova, podršku, ali i to je takođe u većoj ili manjoj mjeri dostupno  za dosta manje novca. Pored tehničkih specifikacija paketa obećavaju i priličan broj sati video treninga podijeljenog u 1000+  modula namijenjenog  nažalost samo premium članovima (počnite da se navikavate na to).

wealthy_affiliate_ponuda

Kao što rekosmo Wealthy Affiliate  starter paket vam poklanja mogućnost da tokom učenja izgradite jedan sajt na pod-domenu siterubix.com, i tako se upoznate sa platformom, doduše slične opcije imaju i mnogi drugi pružaoci  usluga Wordpress hostinga pa to i nije nešto što bi trebalo da vas kao početnika impresionira. Wordpress je poznat kao veoma popularna, raširena i prije svega veoma fleksibilna platforma interesantna kako developerima tako i kreatorima sadržaja odnosno blogerima, a ta je popularnost konsekventno dovela do kreiranja ogromnog broja tema i dodataka(plug-in-ova) kojima je moguće mijenjati izgleda bloga / sajta ili mu pak unapređivati  funkcionalnost, i to u samo nekoliko klikova.

Wealthy Affiliate starter paket

Nažalost u  starter paketu ograničeni ste na samo nekoliko predefinisanih dodataka i jednu temu što je svakako veliki hendikep, pa je početniku praktično onemogućeno da se iole bolje upozna sa Wordpressom kao platformom i u konačnom donese odluku da li zadovoljava njegove potrebe ili ne. Za “upgarde” odnosno otključavanje punog potencijala Wordpressa potrebno je izdvojiti čitavih 50 eura što je, blago rečeno, neprimjereno visoko, pogotovo za novajliju koji 10 odobrenih sajtova sigurno neće postaviti u narednih godinu dana, ako ih ikada i postavi u tom broju, što taj dio ponude čini potpuno izlišnim. Imam neki osjećaj da su upravo znajući to i ponudili taj broj sajtova.

Šta je alterativa pitate se? Za početnika koji bi htio da se bolje upozna sa Wordpressom najbolje je pronaći hosting provajdera koji nudi ako ništa drugo probni period tokom kojeg bi mogao se uz neki tutorijal bolje upozna sa platformom. Vjerujte da ih nije teško pronać, ja sam recimo nakon malo guglanja iskopao kompaniju Pantheon (nije “referral” link) sa koji nudi čak dva sajta na njihovom pod-domenu i omogućava pristup kompletnoj Wordpress platformi, što je za vježbu i učenje više nego neophodno. Instalacija samog Wordpressa je veoma jednostavna pa sam i ja iako nisam potpuni laik ali nikada nisam imao kontakt sa Wordpressom bez ikakvih problema odradio instalaciju samo prateći instrukcije na ekranu. Kada dođete do admin panela sve je univerzalno pa možete pogledati neki od besplatnih tutorijala (recimo ovaj na Udemy platformi) ali i odgledati onaj na Wealthy Affiliate sajtu kad je već besplatan. Kada se dobro upoznate sa Wordpressom bićete puno svjesniji šta vam je potrebno, a šta ne, i lakše ćete odlučiti da li želite da plaćate  50 eura mjesečno.

Wealthy Affiliate premium paket

E sad, šta Wealthy Affiliate stvarno nudi u premium paketu za tih tričavaih 50 dolara? Članovi ili blogeri koji ga i sami promovišu ne bi li upecali nekog i maznuli proviziju kunu se u najbolje servise u svakoj od specifičnih “industrija” pa tako veličaju najbrže servere, najbolju optimizaciju, najbolje kurseve, lista ide dalje ali shvatate šta hoću da kažem. Pogledajmo da li je to baš čista istina. Ne baš sjajni rezultati nekih od promotera ovog nazovi superiornog servisa, zar ne.

whelty_affiliate_brzina

Hosting sajta koji trenutno čitate,a u vrijeme pisanja ovog teksta nema ni domen, košta 0 (nula) eura i njegove rezultate uvijek možete provjeriti ovdje, dok super-brzi, “industry-leading”, ultra optimizovani, u stanju da preskoči veliku zgradu hosting, Wealthy Affiliate kompanije košta 50 mjesečno. Jeste da nije umjesno porediti babe i žabe odnosno različite tehnologoje, ali šta je tu je i u Googlevoim očima smo svi isti. I šta sad, ko ne govori istinu? Odgovor je u sivoj zoni ali se ne oni ne trude da vam je to kažu. Istina je da brzina sajta ne zavisi samo od brzine/snage servera već od puno različitih faktora, uključujući i veličinu fajlova koji se skidaju,  broja zahtjeva prema serveru ali i bazi podataka, udaljenosti samog servera od klijenta i ko zna čega sve ne (ovo što pišem je više neko teorijsko znanje nego praktična potkovanost pa ako neko stručniji ima nešto da doda email je tu rado ću doraditi ili ispraviti), da ne da ulazim u faktore sa strane klijenta (“browser”, ram, procesor... ) koji možda i kritično utiču na percepciju brzina sajta kod samog čitaoca. Elem, to što su pojedini članovo gotovo pa dogmatski zagovornici tehničke superiornosti platforme koju vam, da podvučem, prodaju, ili su nešto više potkovani (opet u tehničkom smislu) od vas ne znači da vam govore istinu. Na kraju krajeva, vi se trudite da kreirate blog, a ne neki servis koji zavisi od same brzine, pa vam par desetina milisekundi prilikom otvaranja stranice sigurno neće kritično uticati uticati na posjećenost.

Osnivači ali i članovi Wealthy Affiliate platforme  vole da pohvale i integrisanom “keyword reasearch” opcijom koju u “lite” (nisam siguran šta to konkretno znači) varijanti dobijete uz, pogađate, premium nalog. Iskren da budem  ne znam koliko je dobra/pouzdana Jaaxy platforma ali za nekoga ko se ne bavi profesionalno SEO uslugama, mislim da su  sasvim dovoljne i besplatne opcije koje nude stvarni lideri u SEO industriji SEMrush, Ahrefs, Ubersuggest, Moz i naravno Googleovi nezaobilazni Keyword Planner i Trends servisi, koji u kombinaciji, iako značajno limitirani u besplatnim verzijama, mogu zadovoljiti potrebe bilo kog blogera.

Kompanija Wealthy Affiliate je u svoju ponudu uvrstila i prodaju domena, naravno po “po najboljim uslovima”. Pa su tako prikladno sračunali i cijenu koliko bi vas to koštalo kod drugih kompanija, e sad da li su cijene uzeli proizvoljno ili su stvarne muka mi je bilo da provjeravam stavku pojednično ali evo šta i za koju cijenu nudi Porkbun za prvu godinu dok je obnova 8.56$ (plus stavka "Maximum Awesomeness" o kojoj Wealthy Affiliate može samo da mašta 😊 ), a slične uslove takođe za .com  domen nudi i NameSilo. Jeste da se za email sanduče traži dodatan novac ali ne zaboravimo da vi niste multinacionalna korporacija pa vam je ta opcija neophodna, već bloger početnik koji bez problema može da se provuče sa Gmail nalogom.

wealthy-affiliate-domeni-kupovinaWealthy Affiliate vs Porkbun

Zajednica i kursevi su stvari na koje su članovi te zajednice veoma ponosni, da budem iskren tutorijale osim ovog osnovnog nisam pogledao pošto su dostupni samo u premium paketu, koji naravno nemam namjeru da platim, ipak uputiću vas na jedan članak sa praktično istom temom koji analizira i taj aspekt ponude kompanije Wealthy Affiliate. U svojoj detaljnoj analizi Niall Doherty između ostalog kaže da su kursevi relativno dobro pokrili osnove ali da su prilično zaostaju za modernim trendovima odnosno da su “Puni zastarelih, obmanjujućih informacija i loših saveta” često vezanih za SEO opimizaciju. Ono u šta sam sasvim siguran je to da besplatni tutorijali koje možete naći na Youtube-u ili Udemy platformi ne zaostaju puno u kvalitetu ako uopšte i zaostaju, ako ništa mogu pokriti barem fundamentalne delove.

Što se zajednice tiče, ni sa njom nisam imao mnogo iskustva ali ako u nju spadaju i ljudi koji vas vrbuju pričajući vam takoreći bajke istovremeno hvaleći se izvodima sa PayPal naloga nešto tu nije baš u redu. Moj problem u stvari i nije sa  tehničkim delom platforme koja izuzev što je skupa nije ni loša, smetaju mi oni koji neupućenima prodaju šarenu lažu ne bi li se okoristili za proviziju pod izgovorm da im zapravo pomažu ali i oni koji ih tome podučavaju. Pogotovo na ovim na ovim našim prostorima gdje je 50 eura predstavlja  dobar dio plate. Još kad pročitam poštapalice “Sam svoj šef”, “Radis koliko hoćes, kada hoćes, odakle hoćeš”, pa onda nešto nalik “Ja ovo ne pišem zbog sebe već da pomognem našem narodu...”, a odmah pored slika gomile dolara sa i na kraju “refferal” link sa tekstom tipa “Uzmi sudbinu u svoje ruke”, pripadne mi neka muka.

Koje su prednosti Wealthy Affiliate platforme

Ajde da ne bude da tekst ne ispadne potpuni brljanje pa da kažem i par dobrih strana Wealthy Affiliate platfome. U principu to je stabilan i integrisan sistem sa dobrom “community” podrškom prilagođen početnicima sa malo ili nimalo iskustva u radu sa internet servisima i “web developement”-om generalno. Koliko sam uspeo da saznam uljučeni su i relativno kvalitetni osnovni kursevi o raznim sferama funkcionisanja marketinga, SEO optimizacije i monetizacije sajta. A tu je i mogućnost promovisanja njihove platforme u zamjenu za proviziju.

Šta su pak mane Wealthy Affiliate kompanije? Prvenstveno ograničenost starter paketa čime se početnicima onemogućava sticanje prave slike o mogućnostima i manama platforme pa se praktično prisiljavaju da odmah pređu na premium paket koji je naravno preskup. Nemogućnost povrata novca. Ista ta zajednica je ujedno i mana platforme pošto se tu lupeta toliko gluposti da je početnicima veoma teško razlučiti dobro do lošeg. Sve, ali apsolutno sve što nude je dostupno na internetu za mnogo manje novca, pa čak i besplatno.

Šta bih ja predložio početnicima:

  • Napravite nalog na Pantheonu ili bilo kojoj drugoj hosting platformi koja nudi besplatan probni period.
  • Potražite neki od besplatnih kurseva na Youtube ili Udemy platformi i upoznajte se sa Wordpressom
  • Napravite samostalno neki blog
  • Dodajte ga u Google Search konzolu i Google Analytics platformu
  • Upoznajte se sa osnovama SEO optimizacije i Yoast dodatkom za Wordpress

Nakon toga možete da razmišljate o kupovanju domena, hostinga, pisanju bloga i “affiliate” marketingu. Ako ništa naučili ste osnove uštedjeli 100ak eura za koje možete da platite godišnji  hosting na nekoj normalnoj platformi, a uvijek možete da se vratiti Wealthy Affiliate platformi samo što ovaj put dolazite sa nekim predznanjem i bolje znate koliko njihove usluge vrijede.

Facebook icon
izarada.com logo
© 2020 Sva prava zadržana
izarada.com