kangaroo_treasure_prevara_baner

Kangaroo Treasure - prevara svjetskih razmjera

Kangaroo Treasure prevara: više nije pitanje da li će organizatori nestati sa novcem već samo kada će se to desiti

Pa kaže Kangaroo Treasure, nit’ idiotskijeg naziva nit’ većeg  hajpa oko firme koja uliva toliko povjerenja da mi i Inface u odnosu na njih izgleda kao Apple, a Danijel Kruljac kao Steve Jobs lično. Ipak, možda nesvjesni (ili pak potpuno svjesni) da učestvuju u prevari svjetskih razmjera popularni klokani, kako volim nazvati promotere ove navlakuše, ubiše se da dokažu da je ipak sve legalno, transparentno i nadasve sigurno. Oni “hrabriji” se pak ne libe vrijeđnja prijatelja mi sa sajta MLM prevara, koji su ih je do temelja rasturili, da sam ja ovim tekstom stigao samo da zakucam posljednje eksere u samrtni kovčeg ove prevare kod nas.

Hajde za početak, zabave radi, da polemišemo sa promotivnim materijalom koji klokani dijele po internetu. Već prva rečenica je jako problematična, i premda je istovjetna kao i opis na Google Play platformi, potpuno je kontradiktorna sa informacijama na oficijelnom sajtu. Kaže registrovana u Sijetlu 2018. godine. Dragi klokani možda je za nepovjerovati, ali kao i republika Srbija, država Washington takođe ima mogućnost pretrage registrovanih preduzeća, nažalost, i pored dobre volje, truda i zalaganja ne uspjeh da iskopam famozno Kengurovo blago tamo. Evo pa probajte i vi, možda budete bolje sreće mada sumnjam da sreća ima bilo kakvog efekta u ovom slučaju. Štaviše, na oficijelnom sajtu klokani su okačili registraciju u državi Kolorado, doduše datum se ne podudara, odnosno kao mjesec osnivanja naveden je mart ove godine. Sertifikat ćete naći niže u tekstu pošto mi je važan za još jednu stvar, isto kao i Sijetl s obzirom na to da se tvrdi da je aplikaciju finansirala "venture capital "kompanija Madrona sa sjedištem upravo u tom gradu, što nažalost nije moguće pouzdano utvrditi. Nije mi bilo teško da pošaljem e-mail "press" odjeljenju kompanije ali su me lagano iskulrali. A zašto i ne bi? Nemaju oni vremena za gubljenje na neke zgubidane sa Balkana. Doduše, nisu ni potvrdili da imaju bilio kakve veze sa Kengurovim blagom, pa sad vi odlučite da l' im je za vjerovati. Tvrdnja da su registrovani u APR u je tačna dok je rečenica da imaju ugovore sa mnogim bankama u Srbiji u najmanju ruku smiješna, pa i ja imam ugovor barem sa dvije, štaviše, ako se ne varam, a ne varam se, svako preduzeće je u obavezi da ima otvoren račun kod poslovne banke preko kog bi morale ići sve poslovne transakcije.

kangaroo _treasure_promoPromo materijal Kangaroo TreasureSkidoh sa Fejsbuka

Dio koji objašnjava način funkcionisanja sistema je tek sulud. Vi kao “kupujete” neke proizvode, a opet novac ne odlazi sa vašeg računa nego ste još u mogućnosti da istim novcem “kupite” više proizvoda i tako navodno povećate vidljivost kontkretnog artikla na platformama za onlajn trgovinu. Pa čak i ja mogu u roku od pola sata da napravim skriptu koja će automatizovati pomenuti proces i isključiti potrebu za bilo kakvom ljudskom interakcijom. Argument koji provejava na internetu da su potrebne različite IP adrese ne pije vodu pošto je uvidom u network tab browsera jasno da svi zahtjevi(http requests) idu ka jedom domenu, odnosno odnosno ka API-ju samog sajta.

Hajde opet zabave radi da pretpostavimo da klokani zaista kupuju te proizvode i da im trgovac na neki način vraća taj novac na nalog/račun uz neku proviziju zarad boljeg rangiranja na recimo Amazonu. Zar nije to manipulisanje algoritma, i to algoritma onog Amazona kojeg kolokvijalno rečeno boli tuki za trgovce i puno više vodi računa o zadovoljstvu druge strane, odnosno kupaca.  Nisam siguran da bi Ćelavac bio zadovoljan takvim poslovanjem i da bi požurio da zaključi ugovor sa takvim manipulatorima, Tako da su i ugovori sa Amazonom ali i ostalim e-commerce platformama u domenu bajki.

jeff_bezosKad porastem biću kengur :D !!!Drew Angerer | Getty Images

Naravno, sve ovo do sad su bile puke spekulacije i  nagađanja, sa ciljem da pokažem koliko je zapravo sve apsurdno, odvojeno od bilo kakve realnosti i elementarne poslovne logike, ali i da popunim malo prostora ne bih li se više dopao Googleovom algoritmu 😀

Stoga hajde da pređemo na činjenice. Prvi konkretan trag da se radi o prevari ostavio nam je korisnik Youtube platforme iz Bangladeša koji je ispod promotivnog videa kratko napisao da se radi o prevari i da je ista aplikacija ali pod nazivom E-Time Store ojadila njegove sunarodnike prije cirka tri mjeseca.

kangaroo_treasure_banglades_kometarKomentar koji je ostavio korisnik Youtubea iz BangladešaIzvor: MLM prevara

I zaista, kratkom pretragom po Youtube-u  našao sam gomilu promotivnih klipova, nalik, ovim našim, klokanovskim, u kojima se vidi da se zapravo radi o istovjetnoj aplikaciji automatski prevedenoj posredstvom Google Translate API-ja. Ono što je zajedničko svim klipovima vezanim za bangladešku verziju je to da se ispod praktično svakog uratka može pronaći ogroman broj komentara razočaranih učesnika prevare koji su ostali bez svog novca, pa sada složno, gotovo horski, lamentiraju nad kurvom sudbinom.

Ali nije samo aplikacija identčna, isti je i “modus operandi”, odnosno način poslovanja, to jest  stvaranje privida legitimnosti i kredibilnosti kroz registraciju firme u Sjedinjenim Američkim Državama, konkretno u državi Kolorado. Ispod su sertifikati o registraciji obje kompanije, a iste možete pronaći na oficijelnoj strani klokanovaca odnosno na 58. sekundi ovog videa za bagladešku verziju. Tu su i linkovi sa još malo podataka sa sajta za registraciju države Kolorado sa nekim imenima pa ko hoće da češlja nek izvoli. Kangaroo Treasure. E Time Store.

kangaroo_treasure_certificate.webpKangaroo Treasure SertifikatScreenshot: sos.state.co.us
E-Time Store sertifikat screenshotE Time Store Banglades sertifikatScreenshot: sos.state.co.us

Daljom pretragom po internetu pronašao sam još nekoliko primjera istovjetne prevare, ovaj put u Južnoj Americi konkretno Paragvaju. Prva pod nazivom Firstmall Ecom, koja nažalost ili na sreću, više nije aktivna, a video dokaz možete provjeriti ispod. Za divno čudo, promo sajt još uvijek aktivan a na njemu se mogu se primjetiti "sasvim slučajne" podudarnosti na engleskim verzijama sajta. Kao primjer može poslužiti tekst o osnivanju dobrotvorne fondacije u Srbiji odnosno Paragvaju.

kangaroo_treasure_charityKangaroo Treasure dobrotvorna fondacijaScreenshot:kangaroo-treasure.com
firstmall_ecom_charityFirstmall Ecom dobrotvorna fondacijaScreenshot:firstmall-ecom.com

Druga aplikacija, pod nazivom Jusco Ad je pak još uvijek aktivna, a kao i u prethodnom slučajevima aplikacije su identične ovaj put u apdejtovanoj verziji.

kangaroo_treasure_and_juscoad_storeIdentične aplikacije Kangaroo Treasure i Jusco AdScrennshot

Koliko sam uspio da saznam  operaciju vode prevaranti iz Kine koji u zemljiama u kojima operišu vrbuju i regrutuju mentore/lidere koji pak svaki u svojoj zemlji aplikaciju promoviše kao jedinstvenu priliku za zaradu naravno uz proviziju zarađenu registrovanjem novih članova. Sve obično traje nekih 8-12 mjeseci kada organizatori pokupe novac i zbrišu, naivčine ostanu bez uloženih sredstava, a promoterima ostaje da se pravdaju kako nisu ništa znali o tome. Izvlačenje novca se, barem u slučajevima iz Južne Amerike radilo preko kriptovaluta, pa se i to uklapa u Kangaroo Treasure  model, pošto su od skoro proširili poslovanje na region i počeli da primaju uplate u kriptovalutama. Ipak, o tome ću nekom drugom prilikom kad nahvatam vremena. Mislim da je ovo, uz članak na sajtu MLM prevara, dovoljno da odvrati nove žrtve, ovce za šišanje ili kako god se izvolite nazvati ako razmišljate o ulasku nakon čitanja ovoga.

Facebook icon
izarada.com logo
© 2020 Sva prava zadržana
izarada.com