hello future recenzija

Hello Future recenzija

Hello Future, kineska platforma i aplikacija za laku zaradu ili možda nešto sasvim drugo? Ako niste sigurni pročitajte.

Prije nekih par mjeseci digla se u medijima velika prašina oko interesantne “australijsko-kineske” kompanije regularno registrovane kod nas u APR-u, koja je ojadila, ako je vjerovati naslovima, stotinak hiljada korisnika njihove aplikacije. Intervjuisane su žrtve, kroz televizijska studija su prodefilovali raznorazni stručnjaci, policija je izdavala saopštenja za javnost, a saznali smo  i da su se podizali krediti da bi se ušlo u kolo, dok su naivni, mogu reći sa pravom, ismijavani na društvenim mrežama i vaskolikom internetu. Ipak, kao u onoj narodnoj “Tresla se gora rodio se miš”, nije se desilo gotovo pa ništa. Podignute su navodno optužnice protiv nekih stranih državljana, dok su naši promoteri izvukli guzice jer su i oni sami, bože moj, bili korisnici aplikacije i žrtve kineskih prevaranata.

E sad, možda se pitate, mada vjerovatno ne, zašto tekst o Hello Future Media kompaniji počinjem ovako. Prvenstvo zbog neobično sličnog poslovnog modela kao i zbog sumnji koje izražavaju korisnici društvenih mreža ispod postova koji promovišu kompaniju.

hello future primedbe korisnika instagramaPrimedbe korisnika InstagramaScrennshot: Instagram

Štaviše ni u samoj kompaniji ne negiraju sličnosti sa tom razlikom da je kod njih „sve po propisima i legalno“ ( do momenta kada više ne bude, dodao bih), ali su veoma osjetljivi na direktno poređenje pa su čak i izdali zvanično saopštenje i navodno podnijeli prijavu protiv prijatelja mi sa sajta MLM prevara zbog teksta sa naslovom „Hello Future prevara – još jedan Kengur ?“.

hello_future_saopstenje_prijava.webpSaopštenje kompanije Hello Future Media DOOScreenshot: Instagram

Ljutili se oni ili ne sličnosti je i previše da bi bile prenebregnute jer, da se poslužim još jednom narodnom, „Ko se na mlijeko opeče i u jogurt duva“. Da bih izbjegao povlačenje po sudovima, premda čisto sumnjam da bi iko prstom mrdnuo povodom toga, suzdržavaću se direktnih kvalifikacija ali ću se potruditi da vam pojasnim razloge zbog kojih ja nikada ne bih investirao niti vrijeme niti i novac u ovu kompaniju.

Za početak moram priznati da Hello Future izgleda puno profesionalnije i ispeglanije u odnosu na popularnog Kengura, ipak,  kada se samo malo zagrebe ispod sve te šminke, na svjetlost dana počinju da se izlaze neke anomalije koje i normalnoj osobi, a ne paranoičnom skeptiku kao što sam ja, pale lampice za uzbunu.

Krenuću od najbanalnije stvari, logoa. Koliko ozbiljne kompanije drže do vizuelnog identiteta  kompanije najlakše je dočarati u epskom sudskom procesu između svima nam dragog četverca iz Liverpula i kompanije Apple koji su se godinama sporili oko jebene jabuke. Ako ne znate o čemu se radi i kako se završilo pročitajte na Wikipediji. E sad, zamislite slučaj da kompanija iza koje navodno stoji milionski kineski kapital svoj logo trguje na Freepiku za cijenu mjesečne članarine, a u krajnjem,  šta mene sprečava da isti taj logo kupim i koristim za svoje potrebe ili brendiranje neke svoje kompanije. Ozbiljne kompanije jednostavno ne funkcionišu na taj način. Ono jes', dodali su par zvjezdica.

hello future logo freepikHello Future logo na FreepikuScreenshot: Freepik

Druga stvar je sama registracija na platformu. Kao identifikator/username se očekuje broj telefona, a za očekivati je da kao potvrdu za verifikaciju naloga  SMS-om dobijete neki link ili jednokratni kod kako praktikuju druge kompanije, ali na moje iznenađenje odmah sam registrovan na platformu bez ikakve potvrde. Nakon toga sam se bez problema registrovao nekim „random“ brojem telefona, a nakon toga i kombinacijom slova i brojeva, opet uspješno. To je po mom skromnom mišljenju nedopustiv propust i još više pojačava utisak neozbiljnosti.

hello future formular za registracijuHello Future formular za registracijuScreenshot: hellofuture.vip

Odmah mi je na pamet palo da pokušam reset passworda, međutim ta opcija nije dostupna, a kako bi i bila, jer na koji broj da vam pošalju link za reset kad možete da se registrujete sa izmišljenim brojem ili čak tekstom. Jedina opcija da resetujete password je da šaljete skeniranu ličnu podršci koja radi ponedeljak-petak od 08-16h. Ako ste password smetnuli s uma usljed amnezije izazvane trovanjem domaćom šljivom u petak veče na slavi kod tasta, onda jebi ga, zaboravite i na aplikaciju do ponedeljka. Ne baš najbolji „user experience“ zar ne?

Hello Future se u prezentacijama predstavlja kao ogranak jedne velike kineske kompanije, nažalost ne znam koje. Valjda nisam pažljivo slušao, a na sajtu nema konkretnih podataka o tome. Ako neko slučajno ima tu informaciju neka ostavi komentar, jer bih rado postavio nekoliko pitanja „press“ službi iste.

Elem, firmu je u APR-u registrovala kineska državljanka, znači fizičko lice tako da formalno pravno Hello Future Media nema nikakve veze sa bilo kojom inostranom kompanijom. Direktorka firme je pak bila osoba sa ovih prostora koje je u međuvremenu, prema dokumentaciji na APR-u, podnijela ostavku na tu funkciju, premda se na Instagramu predstavlja kao operativni direktor firme.

U igri je i preduzeće WANG HONG GONG CHANG DOO preko čijeg računa su jedno vrijeme išle isplate korisnicima aplikacije koje je takođe osnovao kineski državljanin, a u APR-u je kao kontakt navedena identična e-mail adresa kao i u slučaju firme Hello Future.

Treće povezano pravno lice je udruženje Društvo i digitalno doba iz Pančeva čiji je osnivač naš čovjek, a preko kojeg će ubuduće ići sve uplate i isplate i sa kojim korisnici potpisuju ugovoru o djelu dok se uplate tretiraju kao neka vrsta članarine u udruženju. Čemu služi ovakav pravni galimatijas i u kom odnosu se nalaze povezana preduzeća meni nije jasno ali ispada da korisnici stupaju u odnos sa pominjanim udruženjem, a ne sa preduzećem Hello Future. Sve ove nejasnoće mi jednostavno ne ulivaju povjerenje da bih investirao bilo vrijeme bilo novac u ovakav projekat.

U toku pisanja ovog teksta u aplikaciji je dodata mogućnost štednje, odnosno mogućnost da zarađeni novac zaključate na određeno vrijeme i na njega ostvarujete kamatu. Da zanemarimo činjenicu da je ovo primarno djelatnost banaka i da su i Udruženje i Hello Future registrovani za neke potpuno druge djelatnosti i osvrnemo se samo visinu kamatne stope. Ona za šestomjesečnu štednju iznosi 18% što znači da bi za godinu dana ako bi zarađeno reinvestirali odnosno ponovo dali na štednju prinos iznosio oko 40% što je blago rečeno neodrživo i trebalo bi vas da opomene da pristupite  sa velikom dozom opreza. Poređenja radi Džordž Soroš je sa svojim fondom imao godišnji povrat od oko 20% a ekipa iz Rige od fere 4 će da vam pokloni 40, ma hajte molim vas.

hello future kamatna stopaHello Future Kamatna StopaScreenshot: hellofuture.vip

Pokušao sam naravno da pronađem famoznu kinesku kompaniju koja stoji iza projekta Hello Future, nažalost i pored svog truda nisam uspeo. Ipak, mogu reći da potraga nije bila potpuno bezuspješna s obzirom na to da sam pronašao južnoameričku verziju aplikacije, koja je nazvana Lglike. Jeste da postoje očigledne vizuelne razlike ali konceptualno sve je isto, lajkovanje postova na Instagramu ili Tik toku u zamjenu za novac, u ovom slučaju kriptovalutu.

hello future vs lglikeHello Future vs LglikeScreenshot

Praktično isti VIP nivoi, čak su i propustili prilikom registracije prisutni pa sam se registrovao sa kombinacijom slova koja predstavljaju onomatopeju konja i lisice. Interesantna je i činjenica da su u isto vrijeme korisnici obje aplikacije bili obavještavani o neophodnosti preuzimanja nove verzije aplikacije. Može biti da je puka koincidencija ali nije na odmet napomenuti.

Kao ni prema Hello Future internet nije baš naklonjen južnoameričkom pandanu pa ćete vrlo lako pronaći negativne komentare na ili  YouTube recenzije. Ne baš ohrabrujuće.

Povrh svega toga u jednom od „lajvova“ na Instagramu menadžerka podrške kaže da je dozvoljeno unijeti tuđi bankovni račun kao račun za isplatu zarađenog novca što bi u ozbiljnim kompanijama bio razlog za automatsko banovanje. Opet još jedna vrlo sporna i rekao bih neprofesionalna odluka što je u mojoj knjizi još jedna stavka koja podstiče nepovjerenje.

Za kraj ću na brzinu nabrojati par savjeta koje internet preporučuje kada birate aplikaciju za online zaradu.

Jedan od najvažnijih je „nikad ne plaćajte da bi radili“ jer po prirodi stvari to bi moralo biti obrnuto.

Da li je povrat novca odnosno naknada za obavljeni rad realna“. Za „kamatu“ sam već rekao da je i više nego nerealna, a i VIP 5 zarada od 80 din po Instagram lajku je prenaduvana s obzirom na to da na Microworkersu cijena za „like follow subscribe“ iznosi između 0.05-0.10$. A tamo čak ne morate ništa da platite.

Koliko je platforma stara odnosno da li se radi o respektabilnoj platformi ili nekoj novosnovanoj“. Jasno je da je sigurnije raditi na nekoj već provjerenoj platformi ali da je to uvijek tačno nove platforme nikada ne bi zaživjele. Tako da je u ovom slučaju odnos 50-50.

„Ko stoji iza platforme“. Na ovom sajtu sam već pominjao platforme iza kojih stoje Microsoft, Yandex, Pactera Edge, dok su u ovom slučaju to dvoje kineskih državljana i jedan naš koji su osnovali tri preduzeća koja se pojavljuju kao firme koje isplaćuju novac. Domene hellofuture.vip i hellofuture.rs je registrovala nama nepoznata osoba, možda se vode na neku od ovih firmi, a mogu se voditi i na bilo koga drugog. U svakom slučaju netransparentnost svakako nije preporuka u ovakvim slučajevima.

Ovakvih savjeta ima toliko da bih mogao napisati poseban članak (možda to i uradim uskoro), ali za ovaj put mislim da je dovoljno. A konačna preporuka, koja je naravno potpuno subjektivna, je da zaobiđete Hello Future platformu.

Facebook icon
izarada.com logo
© 2020 Sva prava zadržana
izarada.com