zeniq coin

Zeniq Coin / Safir International – Prevara ili ne ?

Već neko vrijeme promoteri nove kripto valute Zeniq Coin i povezane kompanije Safir International samo što ne počnu da mi iskači ispod jorgana s obzirom na to da su frižider već okupirali

Već neko vrijeme promoteri nove kripto valute Zeniq Coin i povezane kompanije Safir International samo što ne počnu da mi iskaču ispod jorgana s obzirom na to da su frižider već okupirali. Kao što je najčešće slučaj kad su u pitanju promocije kriptovaluta,  ali i generalno “poslova” na internetu koji ne zahtijevaju rad već samo ulaganje, koriste se slogani tipa “Ako ste već propustili Bitcoin nemojte propusititi sledeću veliku stvar ...” i slične isprazne floskule koje,  iz ne znam koga razloga, i dalje pale kod dobrog dijela ljudi. Pošto sam prijetio da nema puno neutralnih izvora o ovom projektu, barem ne na ovim našim balkanskim jezicima, a da promoteri iskaču sa svake strane, ajde reko’ da napišem koju riječ o tome pa neka čita koga interesuje i usput da popunim malo ovaj blog od koga sam imao velika očekivanja 😀

Ajde prvo da vidimo ko su, šta su, o čemu se radi i šta se zapravo nudi. Prezentacija naravno počinje velikim “disclaimer”-om kako se informacije u istoj ne bi trebale smatrati bilo kakvom finansijskom, komercijalnom, investicionom i t.d. ponudom iako u nastavku obećavaju ili bolje reći pretpostavljaju sve i svašta. Ponuda se zapravo sastoji iz dvije stvari kriptovalute Zeniq Coin iza koje stoji ZENIQ Technologies Ltd i  platforme koja će omogućiti širokim masama da se, kako kažu, na lak način uključe u svijet kriptovaluta, a što će obezbijediti Safir International. Najavljuje se ZENIQ Blockchain, hardverski novčanik, aplikacija koja će služiti kao softverski novčanik ali i svojevrsni POS terminal kojim će se obavljati kripto i FIAT plaćanja, decentralizovana ZENIQ EXCHANGE (berza) sa integrisanim IBAN sistemom koji će olakšati konverziju FIAT valuta u željenu kripto valutu, dok će se u centru svega toga naći  pominjani Zeniq Coin. Da bi sve to približili potencijalnim investitorima to jest vama koji čitate ove redove promoteri se koriste sledećom analogijom:

“Zamislite da preduzimač hoće da gradi tržni centar. On bi potencijalnim investitorima mogao da ponudi token koji bi značio udio u vlasništvu projekta, od koga bi vi, kao investitor kasnije ubrirali prihode u skladu sa sopstvenom investicijom.”Analogija Zeniq promotera koju ponavljaju kao papagaji

Ideja je kako kažu da se ti tokeni ponude širokoj populaciji pa bi tako i mali investitori mogli da učestvuju u izgradnji megalomanskih projekata na ekskluzivnim lokacijama i da od toga dobro zarađuju. U prezentaciji se dalje referenciraju mnogi, već uspješni, projekti koji nemaju baš puno veze sa konkretnim projektom (Binance, Uniswap ali i neke popularne kriptovalute), zatim neke generalne predikcije i projekcije u kom pravcu će se kretati tržište kriptovaluta u budućnosti, ali to im nećemo uzimati za zlo, računam da su nekako morali da popune 30 strana promotivnog materijala. “So far so good” što se kaže.

Ako podlegnemo obećanjima i projekcijama koje možemo vidjeti u prezentaciji logično bi bilo da se zapitate kako se uključiti u ovaj projekat, kako doći do famoznog Zeniq Coina. Tu zapravo  dolazimo do prvog problematičnog dijela, odnosno do kompanije Safir, koja bi trebalo da pruži softversku i hardversku podršku investitorima. Na njihovom sajtu, čiji je domen “by the way” do prije cirka godinu dana bio na prodaju, nalaze se šture informacije o kompaniji, par “hedlajna” o nekakvim softverskim i hardverskim proizvodima, bez ikakvih detalja, bez transparentne upravljačke strukture, ali i sa adresom u Dubaiju, gradu koji je po tvrdnjama autoritativnog sajta Behindmlm.com trenutna prijestonica MLM-kripto biznisa. Odake sad MLM pitate se? Iz promo materijala naravno. Na šta drugo možete i da pomislite kada vidite termine “Network building” raznorazne nivoe napredovanja, bonuse i rangiranje od rubina do, pazi sad, duplog zlatnog dijamanta 😊 (ovome nema kraja).

safir international mlmSafir rangoviSafir prezentacija screenshot

Marketeri pak za cilj imaju da promovišu ulaganje u “habove” odnosno virtuelne mašine koje će navodno održavati blokčejn i “mintati”  Zeniq Coin, a u igru je moguće uskočiti za 100 dolara za koje dobijate 1/32 snage haba pa sve do čitavih 256 mašina koje koštaju tričavih 330,000 dolara.

Nego da vidimo ko su ljudi koji stoje iza ovog projekta i na čiji integritet bi trebalo da uložimo ovoliki novac. Za razliku od Safira kod Zeniqa je to ipak nešto transparentnije. Na čelu tima kao CEO nalazi se Mag. Erwin Dokter dok je CFO poziciju zauzeo Dr. Michael Ofner, a  interesantna je činjenica da se ovaj isti dvojac, maltene do prije godinu dana, nalazio na čelu projekta JUWELIS Digital koji ima iste ciljeve kao i danas Zeniq Coin, a  u čijoj su se promociji  koristili potpuno istom terminologijom uključujući i famozne  “habove”.

zeniq_teamLiderski dvojac Zeniq i Juwelis projekataScreenshot

A da ovaj dvojac usko povezan sa Safir Internationalom možete pogledati u prezentaciji JUWELIS-a kroz koju se često provlači logo Safira pa bi se moglo doći do zaključka da ovaj dvojac stoji i iza te kompanije. Štaviše, web adresa  “block explorer”-a JUWLIS blokčejna (ili kako god da se zvao) juwel.is danas redirektuje na Zeniq-ov “block explorer”, pritom koriste potpuno isti softver što možemo provjeriti u web arhivi,  čak dijele i identične “block-hash”-ove( Jewel, Zeniq), što će reći da je Zeniq Coin rebrendirani JUWEL ili je sve u paketu neka prevara.

Da stvar bude još zanimljivija dvojac Dokter - Ofner, nekoliko godina prije nego li su postali stručnjaci za kriptovalute, finansije i “blockchain” izumjeli su i promovisali  kremu za mršavljenje, metabolizam ili nešto slično, nije ni bitno, ali može biti smiješno 😀. Pa ko ovom paru ne bi dao stotine hiljada dolara na časnu riječ?

Zeniq_Erwin-Dokter_Michael-Ofner_SmyleanErwin Dokter i Michael Ofner promivišu Smylean.Screenshot meinbezirk.at

Kada sam pronašao ovu fotografiju gore odustao sam od bilo kakve ozbiljne analize ali me zainteresovalo ko su glavni promoteri ove “sjajne” investicione ponude kod nas. Nekako se najviše istakao gospodin Daniel Botić, nekadašnji ekspert ili možda bolje "stručnjak" Pro Vision tima, kompanije koja se bavila prodajom nekakvih edukativnih paketa za marketare i preduzetnike (znate već, klasika) među kojima je bio i paket nazvan “Seksualna energija u prodajnim razgovorima” (nema dalje od ovoga :D).

daniel_boticDaniel BoticScreenshot Pro Vision

Daniela na sajtu predstavljaju kao vlasnika sertifikata i polaznika kursa „TOP EARNER“ koji je osmislio “network” marketing guru  Ray Higdon pa mi se to dodatno uklapa u priču o još jednom MLM poduhvatu.  Pored Botića primijetio sam da se u popularizaciju projekata aktivno uključio i dosadašnji promoter “najveće biznis prilike na ovim prostorima pa i šire” 😀 projekta zvanog Inface Invest Group koji je sva je prilika na izdisaju pa, je Tomislava Pogačić požurio da uskoči u "poslednji voz za plavi moj Safir"( praštaj Momčilo).

Jeste da nisam ni finansijski, a još manje kripto ekspert ali dozvolite da vam ipak ponudim jedan savjet, "bješte od ovoga koliko vas noge nose, a po mogućnosti blokirajte sve koji vam ovo čudo nude". Ako baš ne možete da izdržite pravac berza. Zaniq se na Uniswapu cijeni oko 0.35 dolara, a za 100 dolara koliko košta minimalni upad na žurku možete kupiti 285 komada, pa ako ovaj stručnjak za seksualnu energiju nekim slučajem bude u pravu i cijena dostigne oko 3 hiljde dolara bićete praktično milioneri. Malo li je?

Facebook icon
izarada.com logo
© 2020 Sva prava zadržana
izarada.com