zeniq coin

Zeniq Coin / Safir International – Prevara ili ne ?

Već neko vrijeme promoteri nove kriptovalute Zeniq Coin i povezane kompanije Safir International samo što ne počnu da mi iskači ispod jorgana s obzirom na to da su frižider već okupirali

Ažurirano: 23.02.2022 i 23.04.2022.

Već neko vrijeme promoteri nove kriptovalute Zeniq Coin i povezane kompanije Safir International samo što ne počnu da mi iskaču ispod jorgana s obzirom na to da su frižider već okupirali. Kao što je najčešće slučaj kad su u pitanju promocije kriptovaluta,  ali i generalno “poslova” na internetu koji ne zahtijevaju rad već samo ulaganje, koriste se slogani tipa “Ako ste već propustili Bitcoin nemojte propusititi sledeću veliku stvar ...” i slične isprazne floskule koje,  iz ne znam koga razloga, i dalje pale kod dobrog dijela ljudi. Pošto sam primijetio da nema puno neutralnih izvora o ovom projektu, barem ne na ovim našim balkanskim jezicima, a da promoteri iskaču sa svake strane, ajde reko’ da napišem koju riječ o tome pa neka čita koga interesuje i usput da popunim malo ovaj blog od koga sam imao velika očekivanja 😀

Ajde prvo da vidimo ko su, šta su, o čemu se radi i šta se zapravo nudi. Prezentacija naravno počinje velikim “disclaimer”-om kako se informacije u istoj ne bi trebale smatrati bilo kakvom finansijskom, komercijalnom, investicionom i t.d. ponudom iako u nastavku obećavaju ili bolje reći pretpostavljaju sve i svašta. Ponuda se zapravo sastoji iz dvije stvari, kriptovalute Zeniq Coin iza koje stoji ZENIQ Technologies Ltd i  platforme koja će omogućiti širokim masama da se, kako kažu, na lak način uključe u svijet kriptovaluta, a što će obezbijediti Safir International. Najavljuje se ZENIQ Blockchain, hardverski novčanik, aplikacija koja će služiti kao softverski novčanik ali i svojevrsni POS terminal kojim će se obavljati kripto i FIAT plaćanja, decentralizovana ZENIQ EXCHANGE (berza) sa integrisanim IBAN sistemom koji će olakšati konverziju FIAT valuta u željenu kriptovalutu, dok će se u centru svega toga naći  pominjani Zeniq Coin. Da bi sve to približili potencijalnim investitorima to jest vama koji čitate ove redove promoteri se koriste sledećom analogijom:

“Zamislite da preduzimač hoće da gradi tržni centar. On bi potencijalnim investitorima mogao da ponudi token koji bi značio udio u vlasništvu projekta, od koga bi vi, kao investitor kasnije ubrirali prihode u skladu sa sopstvenom investicijom.”Analogija Zeniq promotera koju ponavljaju kao papagaji

Ideja je kako kažu da se ti tokeni ponude širokoj populaciji pa bi tako i mali investitori mogli da učestvuju u izgradnji megalomanskih projekata na ekskluzivnim lokacijama i da od toga dobro zarađuju. U prezentaciji se dalje referenciraju mnogi, već uspješni, projekti koji nemaju baš puno veze sa konkretnim projektom (Binance, Uniswap ali i neke popularne kriptovalute), zatim neke generalne predikcije i projekcije u kom pravcu će se kretati tržište kriptovaluta u budućnosti, ali to im nećemo uzimati za zlo, računam da su nekako morali da popune 30 strana promotivnog materijala. “So far so good” što se kaže.

Ako podlegnemo obećanjima i projekcijama koje možemo vidjeti u prezentaciji logično bi bilo da se zapitate kako se uključiti u ovaj projekat, kako doći do famoznog Zeniq Coina. Tu zapravo  dolazimo do prvog problematičnog dijela, odnosno do kompanije Safir, koja bi trebalo da pruži softversku i hardversku podršku investitorima. Na njihovom sajtu, čiji je domen “by the way” do prije cirka godinu dana bio na prodaju, nalaze se šture informacije o kompaniji, par “hedlajna” o nekakvim softverskim i hardverskim proizvodima, bez ikakvih detalja, bez transparentne upravljačke strukture, ali i sa adresom u Dubaiju, gradu koji je po tvrdnjama autoritativnog sajta Behindmlm.com trenutna prijestonica MLM-kripto biznisa. Odake sad MLM pitate se? Iz promo materijala naravno. Na šta drugo možete i da pomislite kada vidite termine “Network building” raznorazne nivoe napredovanja, bonuse i rangiranje od rubina do, pazi sad, duplog zlatnog dijamanta 😊 (ovome nema kraja).

safir international mlmSafir rangoviSafir prezentacija screenshot

Marketeri pak za cilj imaju da promovišu ulaganje u “habove” odnosno virtuelne mašine koje će navodno održavati blokčejn i “mintati”  Zeniq Coin, a u igru je moguće uskočiti za 100 dolara za koje dobijate 1/32 snage haba pa sve do čitavih 256 mašina koje koštaju tričavih 330,000 dolara.

Nego da vidimo ko su ljudi koji stoje iza ovog projekta i na čiji integritet bi trebalo da uložimo ovoliki novac. Za razliku od Safira kod Zeniqa je to ipak nešto transparentnije. Na čelu tima kao CEO nalazi se Mag. Erwin Dokter dok je COO poziciju zauzeo Dr. Michael Ofner, a  interesantna je činjenica da se ovaj isti dvojac, maltene do prije godinu dana, nalazio na čelu projekta JUWELIS Digital koji ima iste ciljeve kao i danas Zeniq Coin, a  u čijoj su se promociji  koristili potpuno istom terminologijom uključujući i famozne  “habove”.

zeniq_teamLiderski dvojac Zeniq i Juwelis projekataScreenshot

A da ovaj dvojac usko povezan sa Safir Internationalom možete pogledati u prezentaciji JUWELIS-a kroz koju se često provlači logo Safira pa bi se moglo doći do zaključka da ovaj dvojac stoji i iza te kompanije. Štaviše, web adresa  “block explorer”-a JUWLIS blokčejna (ili kako god da se zvao) juwel.is danas redirektuje na Zeniq-ov “block explorer”, pritom koriste potpuno isti softver što možemo provjeriti u web arhivi,  čak dijele i identične “block-hash”-ove( Jewel, Zeniq), što će reći da je Zeniq Coin rebrendirani JUWEL ili je sve u paketu neka prevara.

Da stvar bude još zanimljivija dvojac Dokter - Ofner, nekoliko godina prije negoli su postali stručnjaci za kriptovalute, finansije i “blockchain” izumjeli su i promovisali  kremu za mršavljenje, metabolizam ili nešto slično, nije ni bitno, ali može biti smiješno 😀. Pa ko ovom paru ne bi dao stotine hiljada dolara na časnu riječ?

Zeniq_Erwin-Dokter_Michael-Ofner_SmyleanErwin Dokter i Michael Ofner promivišu Smylean.Screenshot meinbezirk.at

Kada sam pronašao ovu fotografiju gore odustao sam od bilo kakve ozbiljne analize ali me zainteresovalo ko su glavni promoteri ove “sjajne” investicione ponude kod nas. Nekako se najviše istakao gospodin Daniel Botić, nekadašnji ekspert ili možda bolje "stručnjak" Pro Vision tima, kompanije koja se bavila prodajom nekakvih edukativnih paketa za marketare i preduzetnike (znate već, klasika) među kojima je bio i paket nazvan “Seksualna energija u prodajnim razgovorima” (nema dalje od ovoga :D).

daniel_boticDaniel BoticScreenshot Pro Vision

Daniela na sajtu predstavljaju kao vlasnika sertifikata i polaznika kursa „TOP EARNER“ koji je osmislio “network” marketing guru  Ray Higdon pa mi se to dodatno uklapa u priču o još jednom MLM poduhvatu.  Pored Botića primijetio sam da se u popularizaciju projekata aktivno uključio i dosadašnji promoter “najveće biznis prilike na ovim prostorima pa i šire” 😀 ,projekta zvanog Inface Invest Group koji je sva je prilika na izdisaju, Tomislav Pogačić, koji je požurio da uskoči u "poslednji voz za plavi moj Safir"( praštaj Momčilo). Pored ovog dvojca Zeniq aktivno promovišu i vedete kompanije Lyoness, Lyconet, MyWorld (kako god da se ovo čudo danas zove) Mladen Vojkanovic i Boris Medo Medjedovic kao i prebjezi iz nekih drugih MLM projekata. Lijepo društvnce zar ne?

Jeste da nisam ni finansijski, a još manje kripto ekspert ali dozvolite da vam ipak ponudim jedan savjet, "bješte od ovoga koliko vas noge nose, a po mogućnosti blokirajte sve koji vam ovo čudo nude". Ako vas FOMO radi i baš ne možete da izdržite pravac berza. Zeniq se na Uniswapu cijeni oko 0.35 dolara, a za 100 dolara koliko košta minimalni upad na žurku možete kupiti (razmijeniti) 285 komada, pa ako ovaj stručnjak za seksualnu energiju nekim slučajem bude u pravu i cijena dostigne oko 3 hiljade dolara bićete praktično milioneri. Malo li je?

Ažurirano -23.02.2022.

Juwelis Digital, bivša kompanija Erwina Doktera i Michaela Ofnera,  dvojca na čelu Zeniq Technologies Ltd, našla je za shodno da se krajem prethodne godine u “svjetlu skorašnjih događaja” ogradi od kompanija Zeniq Technologies Ltd, VouGee GmbH, Avinoc, Safir International kao i svojih bivših zaposlenih najavljujući ujedno i raznorazne tužbe. Šta ih je konkretno navelo da izdaju ovakvo saopštenje nije baš jasno, ali čitav tekst možete pročitati na ovom linku. Postoji mogućnost da je na to uticalo upozorenje ili pojašnjenje DFSA(nezavisno regulatorno tijelo za finansijske usluge Ujedinjenih Arapskih Emirata) u kom se kaže da kompanija Zeniq Technologies Ltd nije registrovana za pružanje finansijskih usluga u toj zemlji, na šta je stigao odgovor iz Zeniqa da se oni i ne bave pružanjem finansijskih usluga. E sad, važno je istaći da recimo SEC - U.S. Securities and Exchange Commission (komisija za hartije od vrijednosti) najveći broj kriptovaluta smatra za “securities”(hartije od vrijednosti), što je područje kojim se i bavi i DFSA , a s obzirom na to da nam promoteri Zeniq-a mozak otvoriše sa novom revolucionarnom valutom, stiče se utisak da neko ne govori istinu.

Ipak, razlog za pisanje ovog apdejta nisu bila ova obavještenja već par zanimljivih stvari koje sam primjetio u videu jednog od promotera Zeniq-a (video je nedavno uklonjen ali ga je srećom neko opet postavio na drugoj platformi :D) i Safira sa ovih naših prostora. Naime, Tomislav Pogačić je na svom Youtube kanalu nedavno objavio video u kome se pohvalio zaradom i objasnio kako sa Safir platforme povući Ethereum u novčanik. Interesantno je to da je već istog dana Ethereum zamijenjen za AVINOC token (partnerska ekipa Zeniq-a, ista ona od kojih Juwelis odrekao u prethodnom pasusu) i poslat na nekoliko različitih adresa gdje i dan danas sjedi, a slično se dešavalo i sa ostalim prilivima u novčanik. Da li je riječ o nekoj “pump-and-dump" šemi ili klasičnom “rug pull”-u pokazaće vrijeme.

zeniq tomislav pogacic eth walletScreenshot novčanika

Najzanimljivije je zapravo porijeklo Ethereuma koji je Tomislav Pogačić povukao sa platforme. Naime, gro sredstava ( vise od 80% ) koja su se u nekom trenutku nalazila na adresi sa koje Tomislav Pogačić povlači kriptovalute (iz videa bi se moglo zaključiti da je to Safir platforma) stiglo je sa ove Ethereum adrese. U komentarima ispod te adrese može se pročitati štošta, ne baš afirmišuće i ohrabrujuće, a upravo ta adresa se spominje i u vezi sa hakerskim napadom na Space Swap platformu o kojem detaljnije možete pročitati u njihovom saopštenju. Na vama je da sami prosudite šta bi mogla da bude pozadina svega.

hacker_ethereum_address_zeniq_safirKomentari ispod adrese sa koje stižu kriptovalute u Safir

Uklonjeni video sa kanala Zeniq Team Poga

Pošto je autor pominjanog videa na kom se temelji ova priča brže bolje požurio da ga ukloni, kao da je on sam, ne daj bože, povezan sa pominjanim sumnjivim i diskutabilnim dešavanjima, riješio sam da ga u duhu one stare kineske "What happens on the Internet stays on the Internet" ponovo okačim :D

Ažurirano 23.04.2022.

Konačno sam uspio da neke od dilema iz teksta prodiskutujem sa jednim od promotera Zeniqa/Safira i kao rezultat dobio neke veoma interesantne odgovore koje ću podijeliti sa vama, ali prije svega toga da se našalim sa jednim od glavnih junaka našeg teksta Tomislavom Pogačićem. On je naime na Youtubeu ponovo postavio video povlačenja kripto valuta sa Safir platforme, doduše u nešto izmjenjenoj formi. Ovoga puta sve adrese su sakrivene ali mu je u nekoliko frejmova pobjegla upravo njegova Ethereum adresa. Nije da mi treba, pošto je već sve dokumentovano u prethodnom videu, ali i čisto da mu javim da nema potrebe sakrivati adrese pošiljaoca i primaoca ako ne sakrijete i “transaction hash” Eto, toliko o tome :D

novi_video_tomislav_pogacicNovi video Tomislava Pogačića

U prethodnih desetak dana se na forumu Crypto.ba se vodila  se žustra rasprava o Zeniqu, koju sam i ja iskoristio da postavim nekoliko pitanja. Tokom debate, na primjedbe velikog dijela korisnika foruma o tome da u Zeniq projektu ne postoji transparentnost i otvorenost koda što je praktično pravilo kod svih velikih i uspješnih projekata, na zaprepašćenje svih učesnika debate dobili smo sledeći odgovor.

zeniq_open_sourceZeniq "open source" objašnjenje

Gospođa koja je ovo napisala, očigledno nema ni ono najosnovnije poznavanje materije ali joj to ne smeta da tvrdi to što tvrdi, i da to, moram priznati, srčano brani, premda su joj argumenti jednako besmisleni kao i oni koje iznose “ravnozemljaši” zastupajući svoju teoriju. “Open source” je upravo sve suprotno od onoga što je gospođa napisala tako da od mene ne može dobiti prolaznu ocjenu, dok bi Linus Torvalds pretpostavljam odreagovao ovako 😀

linus_torvaldsLinus Torvalds poruka za Nvidiu

Elem, na moje pitanje o istovjetnosti blokčejna Zeniq-a i Jewel-a gospođa je u više navrata pokušala da se napravi nevješta i izbjegne direktan odgovor? Ipak nakon malo većeg pritiska dobili smo odgovor da je na “blockexplorer”-u samo "kao ukras" stajao Juwelisov logo, što takođe nije tačno jer se na arhiviranoj stranici jasno vidi da se “coin” zvao Jewel-a, tako da je među diskutantima postignut konsenzus da je Zeniq zapravo rebrendirani Jewe,l što sam i pretpostavio unazad godinu dana. Naravno, gospođa se nije saglasila sa većinom i nastavila je da gura po svom 😀

irma_1.webpOdgovor 1
irma_2.webpOdgovor 2
irma_3.webpOdgovor 3
irma_4.webpOdgovor 4
irma_5.webpOdgovor 5

Na pitanje o sumnjivoj Ethereum adresi sa koje se finansira Safir platforma gospođa u prvi mah nije imala odgovor, i meni je to bilo potpuno razumljivo jer ni ja niti bilo ko drugi od izuzev učesnika transakcije ne može sa stoprocentnom sigurnošću ne može tvrditi o čemu se radi, čak mi je jedan od učesnika rasprave, inače oponent Zeniqa, u privatnoj komunikaciji dao puno suvisliji odgovor nego onaj koji je naknadno ponudila gospođa Irma, a koji vidite na slici ispod. Sad samo čekamo saopštenje.

irma_7Objašnjenje sumnjive adrese

Inače povezane adrese su ispod kao referenca, pa možda Google dovuče nekoga ko možda ima više informacija da nam pojasni:

Safir adresa:
0xd30b6f47b768d9fc11daac73eec994679ffdc780

Sumnjiva adresa:
0xcDd37Ada79F589c15bD4f8fD2083dc88E34A2af2

Cijelu diskusiju možete pročitati na forumu Crypto.ba

Facebook icon
izarada.com logo
© 2020 Sva prava zadržana
izarada.com