smart_money_crypto

Smart Money Crypto: Smiljan Mori "goes" kripto

Smiljan Mori, edukator, preduzetnik, motivator, publicista i osnivač nekoliko preduzeća u raznim sferama privrede, konačno ulazi u kripto vode.

Počinjem da pišem ovaj tekst, a prije nego li sam i krenuo imam problem. Kojom riječju je, mislim se, najbolje opisati zanimanj(a)e “life coach”, motivacioni govornik, tutor, mentor i ostale guru izmišljotine? Kako su mi opcije poput manipulator, demagog, šarlatan, hohštapler zvučale kao eufemizmi ili pak pregrubo, a “uvaljivač muda za bubrege”, previše arhaično i nepraktično za pisanje morao sam se zadovoljiti sa prodavcem magle.

A i ta magla, pas joj majku, se opasno zapatila na ovim našim prostorima, bratstvo i jedinstvo, nacionalni preporod, globalizam, suverenizam samo su neke su od poštapalica kojih smo se naslušali od ovdašnjih političkih prvaka, kako je koga dopalo, pa su ovi trgovci na malo, pored svih tih velikih ideja, nekako uspjeli da se provuku ispod radara zdrave kritike, dok su razočaranim gubitnicima tranzicije legli kao melem na ranu, ili možda bolje k'o budali šamar.

Takva je situacija i sa protagonistom (ili pak antagonistom) naše priče, za kojeg sam čuo tek prije nekoliko dana, iako je na "sceni" već dugo vremena, a Google mi na samu pomisao njegovog imena nudi pregršt rezultata što u vidu fotografija na kojima pred dupke punim halama drži govore opčinjenoj masi ili u vidu naslova, citata i tekstova u “online” publikacijama upitne vjerodostojnosti i kvaliteta.

Sa druge strane, postoji i onaj mračni, necenzurisani i nenaručeni dio interneta, odnosno forumi i društvene mreže u kojima se ime dotičnog pominje u kontekstu termina iz dileme sa početka teksta, a mogu se pronaći i optužbe daleko ozbiljnije od onih koje hejteri i skeptici slični meni šire vaskolikim internetom, i to od strane insajdera, odnosno zaposlenih, a koje su, ruku na srce, uredno demantovane u istom tekstu.

Elem, Smiljan Mori, edukator, preduzetnik, motivator, publicista, autor nekoliko bestselera “feelgood” beletristike kao što su “Vi ste vaša uvjerenja”, “Sedam tajni motivakcije” ili pak “Warrior Mindset”, osnivač nekoliko preduzeća u raznim sferama privrede, među kojima je i jedno posebno interesantno zbog toga što dio naziva  dijeli sa novim poduhvatom.

smiljan_mori_knjigeNeki od uradaka junaka naše pričescreenshot: smiljanmori.com

Kompanija Smart Money Solutions, ili barem jedan njen ogranak,  je registrovana u Crnoj Gori za djelatnost posredovanja u osiguranju, a način poslovanje ovog tipa kompanija je, ne samo u ovom slučaju već generalno, ako ništa drugo a ono diskutabilan sa stanovišta poslovne etike i elementarne pristojnosti, stoga ću ga, za one koji ne znaju o čemu se radi, u par rečenica opisati.

Kompanije ovog tipa za račun velikih osiguravajućih kuća prodaju polise osiguranja širokim narodnim masama sa ciljem ostvarivanja provizije, a za taj posao unajmljuju agente koji ne rade za platu već, takođe, isključivo za proviziju, na stranu to što su agenti nerijetko nedovoljno kvalifikovani i obučeni za taj posao, to jest od obuke su o sopstvenom trošku prošli dvodnevni seminar u recimo Trebinju.

Ovo za posljedicu ima da će agent potencijalnom klijentu ispričati bajke, odnosno svjesno ili nesvjesno ga obmanuti, ne bi li za sebe prigrabio neki procenat od vrijednosti polise. Kolike su razmjere toga lako je utvrditi jednostavnom pretragom, pošto su internet stranice prepune primjedbi građana koji se smatraju oštećenim i prevarenim od agenata posredničkih kuća.

Smiljan Mori je u ovu vrstu biznisa uveo i jednu malu novinu koja ga razlikuje od drugih. On je naime u svoj model poslovanja uključio i MLM podsticaj za agente, ako sam dobro razumio odgovor na o optužbe piramidalnom poslovanju (uz ogradu da moj “Google translate” slovenački nije dobar kao što je bio 😀), ali i edukaciju kroz raznorazne edukacione pakete, kurseve i pamflete (koje ako požurite i kupite u naredna 24 sata možete dobiti po “specijalnoj” cijeni) pa tako agenti imaju priliku zarađivati i od regrutacije, tačnije od provizije koju ostvare njihovi “regruti”.

Gre le za večnivojski način izplačevanja provizije, ki je podrobneje razložen v Pogojih za napredovanje sodelavcev in ga je Agencija za zavarovalni nadzor podrobno v postopku nadzora že večkrat preverila in ni našla nobenih nepravilnosti oz. nezakonitosti.Odgovor kompanije na optužbe za piramidalno poslovanje.

E sad, da li je posao počeo da opada, da li mu je neko ponudio da iskoriste njegov influenserski potencijal ili je jednostavno uvidio dobru poslovnu priliku nije ni važno, bitno je da je Smiljan Mori riješio, kako se to moglo iz naslova zaključiti, da se oproba u kripto svijetu. U tu svrhu je organizovao vebinar koji mi je Facebookov algoritam samozadovoljno preporučio, a kojem ja nisam mogao da odolim i koji je na kraju poslužio kao inspiracija za ovaj tekst.

Poslije gotovo dva sata slobodnog vremena investiranih u ovu avanturu moram priznati da sam malčice razočaran, a ujedno pozitivno i negativno iznenađen. Negativno pošto sam očekivao neku ujdurmu u stilu nekog izmišljenog tokena tipa Hotelijum i Geton sa kojim bih mogao da se otvoreno da se zajebavam pa mi je to uskraćeno. Pozitivno iz gotovo istog tog razloga, jer ovo zaprvao i nije neka otvorena prevara kako sam u prvi mah pomislio, bar ne da je meni vidljiva. Smiljan Mori je zapravo našao perfektan način da zaradi od tuđeg novca, tako što će da izigravati kripto hedž fond menadžera za balkansku sirotinju.

smiljan_mori_memeSam ti rek'o!

Kako je to zamišljeno? Naime, Smiljan je nekako iskopao platformu Iconomi koja omogućava svojim korisnicima da kopiraju strategije drugih, u nedostatku bolje riječi, trejdera (bitno je napomenuti da je platforma potpuno legalna sa određenim nedostacima ali i prednostima koje možete pogledati u osvrtu korisnika). Za razliku od Forexa/CFD gdje kopirate signale(strategiju) i kladite se da li će vrijednost valutnog para ići gore ili dole, a zapravo ne posjedujete imovnu na koju se kladite(recimo zlato ili kripto), ovdje kopirate portfolio drugog korisnika platforme. Dakle, Iconomy platforma će vaša sredstva rasporediti, odnosno zamijeniti za kripto valute proporcionalno portfoliju korisnika kojeg vi odaberete, a vi u svakom momentu možete raspolagati kupljenom kripto valutom po vašem nahođenju.

Pogađate, glavni strateg će biti upravno Smiljan Mori kome će pomagati neki neimenovani tim, a koji će vam tu uslugu naplatiti simboličnom provizijom. Zapravo sa nekoliko simboličnih provizija. Prva je “onboarding fee” koja iznosi 6% od ukupnog novca koji ulažete u strategiju, druga je naknada za kopiranje strategije, treća je provizija u iznosu od 25% ostvarenog profita, dok četvrtu zaračunava platforma prilikom izlaska iz strategije. Na kraju ne baš simbolično, ali Smiljan sa smiješkom objašnjava da je to odnos provizija i prilikom ulaganja u investicione fondove.

I nije da tu nema istine, ako pogledamo članak Investopedie vidjećemo da je neki standard 2% - 20% za razliku od Smiljanovih 6% - 25%, a ako malo detaljnije proučimo taj članak, primjetićemo da se 20% naplaćuje kada se ostvari određeni nivo profita(što ovdje nije slučaj), ali i da te fondove vode ljudi  poput recimo Jima Simonsa, matematičara nagrađivanog Oswald-Veblen nagradom. Ruku na srce, vjerujem da je Smiljan Mori objavio više knjiga nego svi iz ovog članka u paketu 😀.

Nego da se mi vratimo nekim realnijim poređenjima, recimo  na slici ispod su provizije koje plaćaju za najuspješniju strategiju na Iconomi platformi za 2021. godinu tako da je Smart Money Crypto Index 20, iako nazivom zvuči primamljivo, u najmanju ruku precijenjena. Pokušao sam je i pronaći na platformi ne bih li potkrijepio ili opovrgnuo tvrdnje o navodnoj uspješnosti, nažalost bezuspješno, a ako je u nekom skorijem periodu iskopam rado ću apdejtovati članak.

najbolja_strategija_2021.webpNajuspješnija strategija u 2021. godiniScreenshot: iconomi.com

Da budemo potpuno iskreni provizije se dijele na sledeći način, dio zadržava platforma, dio odlazi strategu, jedan dio osobi koja je preporučila platformu korisniku, a tačne proporcije nisam pronašao. U jednom momentu Smiljan je bio prilično uporan tražeći od gledalaca da se uloguju na platformu  preko linka koji je on podijelio tokom vebinara, pa imam neki neobičan osjećaj da je iskoristio referalni link ne bi li i na taj način zaradio. Na kraju krajeva, nije to ništa strašno ali za nekog ko sebe predstavlja kao finansijskog stručnjaka i očekuje da mu povjerite novac na upravljanje, pošteno je biti otvoren oko toga.

Postoji tu još nekoliko začkoljica, naime novac nije moguće direktno deponovati na platformu iz EX-YU zemalja izuzimajući naravno članice EU, Sloveniju i Hrvatsku što znači da je neophodno kupiti kripto valutu na nekoj drugoj platformi pa je onda prebaciti na Iconomi platformu. Slično je i za suprotan pravac, odnosno povlačenje fiat valuta sa platforme, samo što su tu opcije dodatno sužene s obzirom na to da se na prste jedne ruke tipičnog radnika na cirkularu mogu prebrojati platforme koje dozvoljavaju transfer novca na ovo područje. Izuzev ako nemate namjeru koristiti domaće berze koje će vam rado uzeti i nogu i ruku na provizijama. Ali dobro, Smiljan svakako kaže da na taj novac zaboravite par godina pa se do tada možda nešto i promjeni. Sve rečeno dodatno komplikuje proces za one koji nisu vični kripto novotarijama ili internetu generalno, a čini mi se da su upravo oni ciljna grupa ovog projekta, jer zar bi neko ko je iole upućen u ove procese ovoga čovjeka uzeo za ozbiljno.

iconomy_bank_transfers.webpZemlje u iz kojih je moguće uplatiti novacScreenshot: iconomy.com

Šlag na torti je bila završnica vebinara kada je Smiljan svima koji požure i uplate novac na platformu, odnosno kopiraju strategiju(do nekog datuma, ne sjećam se) obećao pokloniti sopstvene kurseve u vrijednosti od 7500 eura. Pravi filantrop, nema šta. Obećao sam sebi kupiti neku od knjiga kad prvi put naletim na nju, čisto da vidim kako izgleda kad vam neko uvali maglu.

smiljan_mori_specijalna_ponudaSpecijalna ponudascreenshot: vebinar

Znate već koliko ovakve prezentacije umiju da budu zamorne, dosadne i da se oduže. Ova nije bila baš takva i premda nisam naučio ali apsolutno ništa, opasno sam se zabavio. Valjda zato što me Smiljan gestikulacijama, pokretima ali i likom podsjetio na glumca Ratka Tankosića sa sve slovenačkim naglaskom. Međutim, kao što ni Tankosićev lik Pero nije bio stvoren za kontrolu leta, tako vjerujem da ni Smiljan Mori nije baš bogom dat za vašeg finansijskog/kripto konsultanta. Ako se pak odluči za “stand-up” komediju, nemojte propustiti, vjerujem da bi bio sjajan.

Facebook icon
izarada.com logo
© 2020 Sva prava zadržana
izarada.com