nftsea

NFTSEA-šansa za laku zaradu ili obična prevara ?

Novi igrač na ovom polju NFTSEA koji se predstavlja kao “fork” gore pomenutog OpenSea projekta, uskoro kreće sa radom, a ima i interesantnu ponudu koja zvuči previše dobro da bi bila istinita.

Šta je NFT ili Non-fungible token

Za početak da ukratko, ali baš ukratko, objasnimo šta zapravo (NFT) Non-Fungible Token. NFT(u bukvalnom prevodu narazmjenljivi token, ja bih preveo unikatni ), je tehnologija zasnovana na blokčejnu koja je prosto eksplodirala u prethodnih nekoliko godina. Boljka od koje boluje digitalna umjetnost je jednostavna mogućnost kopiranje iste, dovoljno je da samo skinete nečiju fotografiju sa interneta i da dobijete identičnu kopiju iste. Ono što ova tehnologija omogućava je  tokenizacija digitalne imovine, što u praksi najčešće znači tokenizaciju fotografija, videoklipova ili GIF-ova, na način što ih čini unikatnim. Trenutno najveća platforma (“marketplace”) za tako kreiranu umjetnost je OpenSea na kojoj možete naći crteže vrijedne i nekoliko stotina hiljada dolara.

Kako se tu uklapa NFTSEA?

Novi igrač na ovom polju koji se predstavlja kao “fork” gorepomenutog OpenSea projekta, uskoro kreće sa radom, a ima i interesantnu ponudu koja zvuči previše dobro da bi bila istinita. Prema tvrdnjama na sajtu ovog projekta i platforme:

“NFTSEA je NFT platforma nove generacije. Cilj joj je da uspostavi među-blokčejn podršku, smanji provizije i da postane vodeće mjesto za razmjenu i trgovinu NFT imovinom. Projektom NFTSEA bi trebalo da upravljaju korisnici, odnosno zajednica dok su ključni članovi zajednice vrhunski investitori u oblasti NFT-ja. NFTSEA će u to svrhu kreirati upravljački token (NS) čija će emisija biti ograničena na samo 3,000,000 da bi se kreirao token velike vrijednosti kojim će se podići popularnost projekta. 60 procenata NS tokena već je dostupno kroz pretprodaju po cijeni 1ETH = 10000 NS ili 0,442777$ = 1 NS dok je minimalna suma sa kojom možete učestvovati 0.1 ETH. Nakon završene pretprodaje sa tokenom će se moći trgovati na berzama Binance, Huobi and Coinbase, a pretpostavljena vrijednost će biti oko 100$ dolara za jedan NS”Prevedeno sa sajta nefsea.net - uzeti sa velikom dozom skepse

E sada kad smo objasnili taj formalni deo, da pređemo na zanimljivisoti, odnosno na “too good to be true” dio teksta. Naime NFTSEA je odličio da 20% NS tokena besplatno podijeli korisnicima  putem “airdrop”-a za koji se moguće prijaviti još oko 24 časa u vrijeme pisanja ovog teksta. Sve što vam je potrebno je Ethereum adresa koju ćete unijeti u naznačeno polje i na taj način već ste za sebe rezervisali 10NS, a moguće je uključiti i prijatelje putem “referral” linka koji dobijete nakon registracije. Maksimalan broj  osoba (“refferala”) koje možete uključiti je ograničen na 50, dok za svakog dobijate dodatnih 10NS tokena, što što vam ukupno može donijeti dodatnih 500NS čija vrijednost pretpostavljenoj cijeni od 100$ može iznositi 50,000$. Zaista previše dobro da bi bilo istinito.

nftsea_airdropNftSea AirdropScreenshot

Red flags

Nakon ovog “dobrog” dijela moramo navesti  i djelove koji su mirišu na prevaru. Ovoga puta nisam ja radio istraživanje pa ću vam jednostavno pobrojati šta su drugi pronašli baveći se ovom ponudom.

  • WHOIS podaci otkrivaju da je domen star tek nešto manje od godine dok je sajt postavljen tek početkom oktorbra ove godine. Ovo samo po sebi ne mora da znači puno s obzirom na to da je sve to objavljeno u planu razvoja (“roadmap”), gdje piše da je pokretanje sajta i otvaranje naloga na raznoraznim socijanim mrežama planirano za oktobar 2021.
  • Ono što je posebno problematično, a što su vrijedni "detektivi" sa interneta otkrili je to da najveći dio od 150,000 pratilaca Telegram kanala zapravo čine botovi.
  • Još problematičnija stvar je da je kao CEO projekta naveden osnivač veoma sličnog i već uspješnog sajta/projekta Superrare.com John Crain što se pak ispostavilo netačnim.
  • Čak je i adresa sajta na Facebook stranici(za koju doduše ne mogu sa ustvrditi da je oficijelna) pogrešna, odnosno završava se .io umjesto .net domenom i ne vodi nikuda.

Zaključak

NFTSEA je kako stvari sada stoje praktično bezvrijedan projekat, jedan od mnogih koji niču kad god cijena Bitcoina i ostalih kripto-valuta raste (kao što je to sada slučaj)  na koji ne biste trebali trošiti vrijeme, vaše ili vaših prijatelja. Još manje biste trebali razmišljati o eventualnom investiranju jer postoji previše znakova koji mirišu na prevaru. Ako pak nećete da rizikujete i poslije se udarate u glavu kako ste propustili priliku da uhvatite džekpot ovdje je link, a za one koji hoće da podrže tu je i "moj referral link".

Edit 10.12.2021

Sajtu više nije moguće pristupiti pa su u skladu sa tim uklonjeni i linkovi.

P.S. Lično sam se prijavio zato što je neko na Redditu ponudio 19 Banano “coina” za registraciju sa njegovim “referral” linkom, a Banano je “by the way” super interesantan "meme" projekat, ako ni za šta drugo ono za zabavu i upoznavanje sa kripto valutama.

Facebook icon
izarada.com logo
© 2020 Sva prava zadržana
izarada.com