besplatan-wordpress-hosting

Besplatan wordpress hosting

Lista nekoliko kompanija koje nude besplatne usluge hostovanja wordpress bloga i razmišljanja na zadatu temu. Autor teksta nije ni na koji način povezan sa bilo kojom od pomenutih kompanija pa se samim tim u tekstu ne nalaze "affiliate" linkovi.

Besplatan ili plaćeni hosting je dilema koja je otkad je svijeta i vijeka, tačnije interneta i blogova, mučila, intrigirala ali i zbunjivala novopečene blogere i entuzijaste, uključujući naravno i mene, zagriženog pobornika one “Ne kradi, ali ne plaćaj ono što ne moraš”. Premda je ova dilema odavno riješena, s obzirom na to da mjesečni hosting danas možete naći i za cijenu piva u lokalnom bircuzu, ja sam i dalje u potrazi za kvalitetnom besplatnom opcijom, pa sam u tu svrhu i sklepao ovaj sajt na raznoraznim servisima koji ne koštaju apsolutno ništa, a koji su svaki pojedinačno jedan neophodan preduslov za funkcionisanje ovog Frankenštajna. Od čega je sklepan, u kojoj mjeri je to sve funkcionalno i što je najvažnije pouzdano znaću sa protokom vremena o čemu ču vas povremeno obavještavati u dnevniku. U svakom slučaju nisam uspeo pronaći besplatno integrisano rješenje koje bi zadovoljilo moje ne baš velike prohtjeve.

Ukoliko pak želite da vaš blog pokreće Wordpress mašinerija postoje brojne kompanije koje će vam omogućiti besplatno hostovanje bloga uz neke preduslove ili ograničenja, ali da prvo na brzinu raščlanimo osnovne vrste Wordpressa hostinga  generalno.


Osnovna distinkcija  koju bloger novajlija mora da napravi je razlika između   “managed” i “non-managed” usluge odnosno hostinga. Ova prva bi svakako bila bolji izbor za novajliju i opcija kojoj bi išla moja preporuka, ako ni zbog čega drugog, a ono iz prostog razloga što kompanija koja tu uslugu pruža vodi računa o sigurnosti, apdejtima, “back-up”-ovima i generalno o svim stvarima o kojima početnik često ne zna mnogo ili pak ne baš dovoljno, pa se samim tim pojednostavljuje taj, nazovi, administrativni dio hostinga. Ono što je pak mana je manjak slobode u upravljanju samim serverom što u našem slučaju može da predstavlja ne manu već prednost s obzirom da je na taj način mogućnost da nešto zeznemo poprilično manja ili čak svedena na apsolutni minimum. Nažalost, jedna takva usluga nije besplatna, štaviše dosta je skuplja od ostalih opcija, i preporučuje se za hostovanje velikih sajtova, čestim izmjenama i apdejtima (istini za volju sve vrste hostinga su danas u jednu ruku “managed” varijante ali ne u onom izvornom smislu).


“Non-managed” opciju dalje možemo podijeliti na “shared” varijantu, potom VPS(Virtual Private Server) koji se pak opet dijeli “managed” i “non-managed”, zatim “dedicated” i tako dalje da, ne dužim u tom dijelu pošto nam je tema besplatno hostovanje, koje sam jedino mogao pronaći u “shared” varijanti :)


Šta je zapravo “shared” hosting? Kako i sam naziv kaže u “shared” opciji  više  klijenata/sajtova dijeli resurse jednog servera, što ima puno mana ali i jednu prednost. Svakako najveća i čini mi se jedina prednost “shared”  opcije je zapravo cijena, s obzirom da relativno kvalitetnu uslugu možete dobiti za 30-ak dolara godišnje ili pak potpuno besplatno u nekim slučajevima. Kao što rekosmo “shared” hosting opcija ima i puno manjkavosti, pa da pomenemo par onih najvažnijih.

U slučaju “shared” hostinga resurse servera dijeli više sajtova, čiji se broj, pogotovo u jeftinim paketima, nekada mjeri i u stotinama, što je sve u redu dok god ti sajtovi nemaju veliku frekvenciju saobraćaja. U suprotnom se može desiti da samo jedan ili dva visokofrekventna sajta “pojedu” najveći dio resursa servera pa što vaš sajt može učiniti veoma sporim ili pak potpuno nedostupnim. Naravno da administratori servera vode računa o tom problemu pa će takvim, sajtovima uskratiti uslugu ili je na neki način ograničiti da bi sajtovi ostalih klijenata mogli funkcionisati normalno, ali morate računati i sa tim da taj visokofrekventni sajt može biti upravo vaš i da se baš vama mogu uskratiti preko potrebni resursi.

Dakle u “shared” okruženju resursi nisu garantovani kao što je to slučaj kod, recimo, VPS opcije i sa tim morate ozbiljno računati ako smatrate da će broj posjeta vašeg bloga biti veliki.

Kompanije koje nude jeftinu “shared” uslugu često pružaju samo nužnu i veoma ograničenu podršku pa ako se dogodi da vaš sajt bude hakovan, isključen ili pak greškom obrišete neki fajl, može se dogoditi da pomoć čekate puno duže od nekog razumnog i prihvatljivog perioda,  ako na kraju tu podršku uopšte i dobijete.

Poslednja ali ne manje važna je činjenica da ste vi sami zaduženi za bekapovanje beze podataka, podešavanja,  kao i svih ostalih fajlova, na primjer slika, a koje morate ažurno sprovoditi ukoliko mislite da vaš sajt bude siguran u slučaju veće “havarije”. Premda neke kompanije nude dnevne “backup”-ove i u “shared” okruženju na to se nikako ne bi  smjeli  osloniti.

Sada kada su vam predočene mane “shared” hostinga generalno možemo preći na ograničenja koja u slučaju besplatnog hostinga nameće svaki od provajdera takve usluge pojedinačno.

Ne bi li potencijalne klijente privukli odnosno natjerali da pređu na  plaćenu hosting uslugu kompanije na razne načine ograničavaju svoju besplatnu ponudu odnosno opciju. Najčešće je to radi ograničivanjem korištenja sopstvenog domena, zatim onemogućavanjem instaliranja dodatnih Wordpress plugin-ova i tema osim nekoliko predefinisanih ili u najgorem slučaju ubacivanjem u vaš sadržaj oglasa nad kojima vi nemate kontrolu. Takve ponude su po mom mišljenju prilično limitirajuće i ne možemo preporučiti tu vrstu besplatnih usluga osim eventualno u slučaju edukacije.

Sa druge strane postoje i hosting provajderi na čijem servisu je moguće napraviti u potpunosti funkcionalan sajt ili blog (u granicama racionalnih očekivanja) bez maloprije navedenih nedostataka sa ograničenjima koja se koja se ogledaju uglavnom u maloj količini dostupnih resursa, koji mogu ali opet i ne moraju biti dovoljni za vaše potrebe, pa stoga pogledajmo neke od ponuda koje sam izdvojio za vas.

Webhost000-freeWebhost000

Webhost000 je vjerovatno i dan danas prvi rezultat Google pretrage za besplatan Wordpress hosting, međutim reputacija koja koja prati ovo provajdera nije baš sjajna, štaviše vrlo su rijetke pozitivne kritike. Najčešća zamjerka je veoma loš “uptime”, često opisivan riječju “outrageous”, ali u slučaju da konstantna dostupnost sajta nije na vrhu vaših prioriteta možete pokušati da iskoristite skromnih 300MB prostora na hard disku i 3GB saobraćaja koje ovaj provajder nudi u svojoj besplatnoj ponudi. Sa druge prednost je mogućost korištenja sopstvenog domena i veoma simplifikovana instalacija Wordpressa. Ipak, moram upozoriti na oprez sa ovim provajderom i “bandwith” ograničenjem pošto sam naišao na brojne kritike korisnika koji su se žalili da im je sajt, bez upozorenja, prosto obrisan nakon što su prekoračili dozvoljeni limit od 3GB.

AccuWeb-Hosting-freeAccuwebhosting

Accuwebhosting: kao što možete vidjeti besplatna ponuda ovog provajdera puno je izdašnija od prethodnog na našoj listi i to po svim parametrima, a pogotovo u smislu količine dozvoljenog saobraćaja i broja dozvoljenih email naloga. Mana je pak lokacija servera tačnije nemogućnost izbora iste, pa će vaši podaci biti uskladišteni na serveru u Kanadi. Mana je takodje nemogućnost korištenja sub-domena pa prilikom kreiranja vašeg bloga morate imat svoj,  ali to je nešto što ne možemo previše zamjeriti s obzirom na to da smo upravo i tražili provajdera koji omogućava korištenje sopstvenog domena. Da biste kreirali nalog morate dostaviti i fotografiju pasoša čime provajder ograničava mogućnost kreiranja više naloga. Vreoma pozitivne komentare koje sam pronašao na netu moram uzeti sa određenom dozom skepse imajući u vidi Accuwebhosting od “free” članova traži recenziju (računam pozitivnu) svojih usluga. Sve ostalo djeluje veoma pristojno, da naglasim, za besplatnu uslugu.

awardspaceAwardSpace

AwardSpace: ponuda ovog provajdera veoma je slična onoj koju nudi Webhost000 sa nešto izdašnijom ponudom u vidu dozvoljene količine saobraćaja, i ne postoji ništa specijalno ili drugačije što bi ih diferenciralo od pomenutog konkurenta osim email naloga koji možete koristiti uz besplatnu uslugu. Kritike ovog provajdera relativno  pozitivne, a među njima možemo izdvojiti one od strane korisnika koji tvrde da godinama koriste besplatne usluge ovog provajdera bez nekih pretjeranih problema.

atspace-free-hostingAtspace

Atspace najuočljivija stvar kod besplatne ponude ovog provajdera je neograničena količina saobraćaja za vaš blog, a to je nešto što ne srećemo često kod besplatnih planova i što je svakako plus ali se mora uzeti sa određenom dozom rezerve,  premda, da budem iskren, nisam naišao ni na šta što bi upućivalo na suprotno. Atspace takođe nudi jedan email nalog ali i limitiranu podršku(bolje išta nego ništa) za korisnike besplatnih usluga što još jedan plus za ovog hosting provajdera. Nažalost, Atspace je u svoj besplatan plan uključio “samo” 35MB prostora za bazu podataka što može predstavljati problem, i to je način na koji ova kompanija pokušava "motivisati" klijente da pređu sa besplatne na plaćenu opciju, što je opet i razumljivo sa biznis strane.

To bi bili neki od provajdera koje nude besplatnu uslugu hostinga, a čije bi usluge početnik mogao iskoristiti da bez ulaganja pokrene svoju blogersku karijeru. Ono što je veoma bitno naglasiti je da nemam apsolutno nikakvog ličnog iskustva sa bilo kojom od ovih kompanija pa su zaključci izvedeni iz recenzija bivših i sadašnjih korisnika koje sam mogao iskopati na internetu, pa bih u skladu sa tim predložio dadatno istraživanje prije nego li svoj sadržaj povjerite bilo kojoj od njih.

Facebook icon
izarada.com logo
© 2020 Sva prava zadržana
izarada.com